Resultaten nationale enquête: inwoners van Nederland willen meer persoonlijke vrijheid

Zorg en werkgelegenheid belangrijkste thema’s voor de toekomst van Nederland

Resultaten nationale enquête bekend: Inwoners van Nederland willen sociale samenleving en persoonlijke vrijheid
Namens Nederland

De resultaten van de nationale enquête zijn bekend. De inwoners van Nederland kiezen voor de toekomst van het land voor een cultuur van saamhorigheid en persoonlijke vrijheid. Dat blijkt uit de resultaten van van de enquête, uitgevoerd door namens Nederland. Volgens de organisatie zijn er de afgelopen drie maanden meer dan 145.000 enquêtes ingevuld op het platform namensnederland.nl en het blijkt dat behoud van werkgelegenheid, meer persoonlijke vrijheid en meer aandacht voor de zorg de thema’s zijn die eruit springen.

Namens Nederland is een grootschalige online-enquête en dialoogplatform, die de Nederlandse bevolking de kans geeft om mee te denken over het Nederland van nu, morgen en de verdere toekomst. NL2025 en meer dan 60 partijen slaan de handen belangeloos ineen voor deze nationale enquête en dialoogplatform over de toekomst van Nederland. Het doel is te komen tot een gemeenschappelijke toekomstvisie en aanpak voor Nederland, die tijdens en ná de coronacrisis op continue basis breed wordt gepubliceerd. Meedoen is nog steeds mogelijk, het initiatief Namens Nederland loopt  door.

Advertentie
advertisement

Saamhorig Nederland met zorg voor elkaar

Volgens de organisatie toont het beeld dat uit de enquête naar voren komt een saamhorig Nederland, waarbij:

 • Sociale netwerken verder versterkt worden (80%), 

 • Er meer ondersteuning is voor mantelzorgers (92%), 

 • We meer doen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan (89%) 

 • En volop aandacht bestaat voor gezond eten en bewegen (91%). 

Namens Nederland maakt bekend dat betere zorg (63%) en behoud van werkgelegenheid (60%) de belangrijkste thema’s zijn.

Omscholingsmogelijkheden na crisisperiode

Namens Nederland maakt verder bekend dat inwoners van Nederland meer aandacht voor het mkb en mensen met een tijdelijk dienstverband (81%) willen en meer banen in de vitale sectoren (80%) wensen. De mensen die werken in deze sectoren moeten volgens het platform bovendien minder zwaar worden belast (82%). Toegelicht wordt dat 87% vindt dat er omscholingsmogelijkheden moeten komen voor mensen die hun baan hebben verloren in de coronacrisis. 

Crisisaanpak en meer persoonlijke vrijheid

De Nederlandse samenleving bevindt zich in een periode waarin Nederlanders minder gelukkig zijn dan in 2019. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat 49% gelukkig is, vorig jaar was dat nog 58% volgens Namens Nederland. Verder geeft het platform aan dat de aanvankelijk massale steun voor de overheidsmaatregelen stukje bij beetje aan het verminderen is. De resultaten maken ook duidelijke dat op dit moment nog maar 44% van de mensen tevreden is. Aan het begin van de crisis was dat volgens het platform nog 65%, een week geleden nog 53%. Inmiddels is 38% ontevreden. 

Afgelopen weken gaven respondenten verder aan een groot verlangen te hebben naar meer vrijheid: maar liefst 91% wil versoepeling van de regels en inmiddels kiest 40% voor het volledig opheffen ervan, met risico op terugkeer van het virus. Een maand geleden lag dat cijfer volgens het bureau nog op 29%. Namens Nederland geeft verder te kennen dat de steun voor de inzet van corona-apps is afgenomen: nu is nog maar 26% voor een app, 52% is tegen.

Volgens het platform geven de resultaten aan dat een meerderheid (60%) gelukkig is is met Nederland, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2019, toen 37% gelukkig was met het land.

Nu en de toekomst

‘Dat Nederland nog niet is waar de inwoners het land graag naartoe zien gaan, blijkt uit het feit dat individualistisch (28%) en risicomijdend (23%) de twee eigenschappen zijn die Nederlanders het meest aan de huidige Nederlandse samenleving toekennen’, dat zegt Sven Smit, senior partner McKinsey & company, chairman and director McKinsey Global Institute en aanjager NL2025. ‘Aan het Nederland van 2030 stelt de bevolking echter heel andere eisen: dan moet de samenleving sociaal (26%) zijn en persoonlijke vrijheid centraal stellen (20%).’

Diverse trends in Namens Nederland ondersteunen dat algemene beeld waarin zowel saamhorigheid als de sociale samenleving centraal staat, zo constateert Dick Boer, aanjager NL2025 en voormalig CEO Ahold Delhaize. ‘De Nederlandse bevolking wil meer aandacht voor eenzame ouderen (91%) en toont een sterke steun voor het versterken van lokale sociale netwerken van 80%.’

Hoogste percentages op een rijtje uit Namens Nederland enquête:

Gebaseerd op resultaten Namens Nederland (onderwerpen met hoogste percentages > 80%):

 • 92% vindt dat er meer ondersteuning moet komen voor mantelzorg

 • 91% vindt dat er meer aandacht moet zijn voor gezond eten en bewegen

 • 89% vindt dat we meer moeten doen tegen eenzaamheid van ouderen

 • 87% vindt dat er meer mogelijkheden moeten komen voor omscholing voor mensen die hun baan verliezen door corona

 • 87% vindt dat het lokaal produceren van goederen meer gestimuleerd moet worden

 • 82% vindt dat mensen in de zorg minder belast moeten worden

 • 80% vindt dat lokale sociale netwerken verder versterkt moeten worden

 • 80% vindt dat er meer banen in vitale sectoren moet komen

Lees ook: 135.000 meningen over wat er nu moet gebeuren in Nederland

Campagne Namens Nederland

Plaats als eerste een reactie

Advertentie