Premium

Sanquin-campagne zet in op bloed doneren onder werktijd

Een nieuwe strategie moet bedrijven én medewerkers overtuigen om onder werktijd bloed te doneren aan Sanquin.

Sanquin

De non-profitorganisatie Sanquin is in Nederland verantwoordelijk voor bloed donaties, die binnenkomen via aangesloten bloeddonoren. Burgers dus, die veelal werken. Sanquin stelt dat 'geen tijd om te doneren' dan ook een veelgehoorde reden is om geen bloeddonor te worden. Omdat de bloedbank altijd nieuwe donors zoekt om de bloedvoorraad op peil te houden en er 'vele verzoeken van bedrijven kwamen om een maatschappelijke bijdrage te leveren', is afgelopen jaar een strategie ontwikkeld om bedrijven te betrekken bij het bloed doneren.

De strategie is ontwikkeld door Sanquin en marketingbureau 2Basics. Speerpunt van de strategie is het Sanquin at Work-label, dat bedrijven kunnen omarmen om hun personeel onder werktijd bloed te laten doneren. Deze stap moet een einde maken aan het 'geen tijd om te doneren'-argument én bedrijven een betere werkgever maken, aldus Sanquin.

Profiteren als maatschappelijk betrokken werkgever

Een bedrijf dat meedoet aan Sanquin at Work, kan de invulling grotendeels naar eigen hand zetten. Verantwoordelijk programmamanager Vera Seriese zegt: 'sommige bedrijven bieden hun medewerkers een vast aantal uur per jaar voor bloeddonatie of nemen het op in het vrijwilligersprogramma.' Zo kan een bedrijf zelf bepalen hoeveel werktijd de werknemer mag gebruiken voor het doneren van bloed. Dat duurt - inclusief keuring en administratie - gemiddeld een uur, zo'n vier keer per jaar. De bloedbank heeft verschillende locaties in Nederland en speelt in zijn communicatie in op het thuiswerkbeleid van de overheid. 

Sanquin kan - uiteraard - vele voorbeelden opnoemen waarom een bedrijf mee zou willen aan zijn 'at Work'-programma. Van rekening houden met de werk/privé-balans van werknemers en een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij tot het intern en extern profileren als een maatschappelijk betrokken werkgever. 

Deze bedrijven doen al mee

Bedrijven die al meedoen aan het Sanquin at Work-programma zijn onder meer ASML, PostNL, Stegeman, UPS en CBS. Sanquin hoopt meer organisaties over de streep te trekken met een online campagne inclusief een video met de naam 'Ode aan de Levensredders'. De video is op LinkedIn te bekijken en zet medewerkers van uiteenlopende bedrijven centraal die onder werktijd bloed doneren. 2Basics en Triple ThreaT hebben de video bedacht en geproduceerd.

Op de eerste campagnedag hebben 15 bedrijven zich aangemeld voor het programma, aldus de bloedbank. Op moment van schrijven hebben totaal 26 bedrijven 'interesse getoond en zich aangemeld voor meer informatie', geeft 2Basics aan na vragen van Adformatie

Sanquin zegt geïnteresseerde bedrijven te willen helpen om zoveel mogelijk medewerkers bloeddonor te laten worden én positief in de media te verschijnen. De bloedbank biedt voor de interne communicatiekanalen onder andere een online quiz, uitlegartikel over bloed doneren en een persoonlijke landingspagina voor medewerkers die willen doneren. Qua externe communicatie houden Sanquin en 2Basics het bij online campagnevoeren. Op de vraag waarom er geen aandacht uitgaat naar andere mediakanalen, antwoordt 2Basics dat het bewust campagne voert via LinkedIn, Facebook en Instagram om zich 'heel direct' tot HR- MVO-managers te kunnen richten. 'Kortom: beslissers die ervoor kunnen zorgen dat hun bedrijf levens redt.'

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie