Premium

SP: helft van voorlichters bij ministeries moet weg

300 communicatiebanen weg, vrijkomende geld naar regionale journalistiek

De SP gooit de voorlichters in de verkiezingsstrijd. De partij wil dat de helft van de communicatieprofessionals en voorlichters bij de Rijksoverheid verdwijnt. Het gaat om 300 fulltime-banen. Het geld dat daarmee zou worden bespaard, naar schatting 10 miljoen euro aldus de SP, moet ten goede komen aan de journalistiek, vooral de regionale.

Kritisch oog

‘Voorlichters geven één kant van het verhaal maar zonder het kritische oog van de journalist is dat moeilijk te controleren, stelt de SP. ‘Kritische en onafhankelijke journalistiek is van essentieel belang om de overheid te kunnen controleren.’

De verhouding journalisten en voorlichters is volgens de SP ‘totaal uit verhouding’.  De partij verwijst daarbij naar van 2010 waaruit zou blijken dat er tien keer zoveel voorlichters zijn als journalisten, 150 duizend voorlichters tegenover 15 duizend journalisten.

Deze en bovendien houdt slechts een klein deel van de voorlichters zich met de pers bezig. De meesten richten zich op communicatie met inwoners.

Goede informatievoorziening

‘Die aantallen kunnen inderdaad anders zijn, maar dat is niet zo interessant’, zegt een woordvoerder van de partij. ‘Het gaat om de tendens dat er wel meer geld naar voorlichting gaat terwijl de journalistiek juist met bezuinigingen heeft te maken.’

De SP zegt desgevraagd het belang in te zien ’van een goede informatievoorziening van de overheid naar inwoners’.  De woordvoerder: ‘Daarom willen we ook de helft van de voorlichters behouden. Maar een goede informatievoorziening vanuit de overheid bestaat ook uit dat hier door kritische en onafhankelijke journalisten naar gekeken wordt.’

Volgens haar hebben inwoners meer aan informatie van een kritische journalist, dan van ‘een voorlichter, die het beleid zo mooi mogelijk naar buiten wil brengen'.

Niet nieuw

Dat de SP wil snijden in het voorlichtingsapparaat is niet nieuw. SP-kamerlid Ronald van Raak diende medio november 2015 al een in om het aantal voorlichters  op de ministeries met 10 procent  te verminderen.

Daarbij werd wel duidelijk dat de SP zelf ook wat beter kan communiceren. Ruim een maand ervoor diende zijn SP-collega-Kamerlid Jasper van Dijk namelijk precies, maar dan met een bezuiniging van 50 procent in plaats van 10 procent.

Foto: voorlichters en journalisten volgen Kamerdebat, ANP, Bart Maat

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie