10 inspirerende voorbeelden van influencers die transparant zijn over reclame

Transparantie kan je leren. Tien inspirerende voorbeelden van influencers die transparant zijn over hun betaalde samenwerking.

Transparantie by Bram Krikke

Door: Joost Bouhof

Influencers die betaald worden om een merk of product aan te prijzen moeten daar transparant over zijn volgens de Reclamecode en de nieuwe Mediawet. Dit kan op verschillende, creatieve manieren en hoeft niet ten koste te gaan van mooie content – als het maar duidelijk is dat het gaat om reclame. In dit artikel laat ik, als lid van de DDMA Commissie Influencer Marketing, 10 inspirerende voorbeelden zien van influencers die transparant zijn over hun betaalde samenwerking met merken.

1. Ronald Vledder, Ravensburger

Ronald (460.000 volgers op Instagram, 819.000 op YouTube) maakt meteen duidelijk – in beeld met een mooie overlay en via gesproken woord – dat deze video in samenwerking met Ravensburger is gemaakt.

Ik speel Minecraft BABY MODE..

Ook vermeldt hij de samenwerking in de tweede regel van de beschrijving en helemaal onderaan nog eens. Hashtag #spon is zowel boven de titel als onderaan de beschrijving te zien. Netjes!

2. Jiami, Simple

Jiami (238.000 volgers op Instagram, 244.000 op YouTube) creëerde in navolging van Nikki Tutorials haar eigen icoontjes voor samenwerkingen.

IK KNIPTE MIJN EIGEN HAAR & dit gebeurde er...

Een leuke creatieve manier om je kijkers duidelijk te maken dat je een product gekregen hebt, of er sprake is van een sponsoring, maar ook om je #nospon-content mee aan te duiden. Dit helpt verwarring voorkomen!

3. Morrog, Samsung

Morrog (Emre, 65.000 volgers op Instagram, 147.000 op YouTube, 122.583 volgers op Twitch) maakt deze mooie post in samenwerking met Samsung ter promotie van Galaxy S21-smartphone.

Door de hashtag #ad is meteen duidelijk dat het hier om reclame gaat.

4. Santino Sanchez, Playstation

Santino Sanchez (46.000 volgers op Instagram, 100.000 op YouTube) heeft niet betaald gekregen in geld, maar in middelen.

Hij heeft van Sony de nieuwe Playstation 5 gekregen, en dat geeft hij in deze post netjes aan met hashtag #gekregen.

5. Bram Krikke, Topo Chico Hard Seltzer

Influencer Bram Krikke (1 miljoen volgers op Instagram, 285.000 op YouTube) geeft de samenwerking met drankmerk Topo Chico Hard Seltzer op 2 manieren aan. 

Namelijk door via de hashtag #partner en door bovenaan de post te vermelden dat het een betaald partnerschap is.

6. Joost Bouhof, Zula

Als content creator (Joost Speel Spellen, 354.000 volgers op Instagram, 562.000 op YouTube) én lid van de DDMA Commissie Influencer Marketing geef ik natuurlijk zelf het goede voorbeeld. In deze door IDC/Games gesponsorde video (uit 2018) heb ik de ingebouwde tool van YouTube gebruikt om aan te geven dat het om betaalde content gaat.

DODELIJKE YOUTUBE BATTLE! (Airsoft met 10 YouTubers!!)

Ook geef ik in de 4e regel van de beschrijving aan dat de video gesponsord is en vertel ik dit in de video ook nog een keer (op 0:43).

7. Lotje, Koreabox

Lotje (41.000 volgers op Instagram, 54.800 op YouTube) heeft een doos met goodies uit Zuid-Korea gekregen en daar is ze open over. Op Youtube gebruikt ze gelijk bovenaan in de beschrijving de hashtag #spon, waardoor deze ook boven de titel komt te staan.

GOODIES UIT ZUID KOREA! | KoreaBox opening

Op 0.31 vermeldt ze het ook verbaal in de video en op Instagram komt #spon nog een keer terug.

8. Lucy Woesthoff

Lucy Woesthoff is schrijver en influencer (67.400 volgers op Instagram) en legt haar volgers haarfijn uit welke hashtags ze in welke situatie gebruikt.

Het is goed om je volgers helder te informeren welke vermeldingen jij gebruikt bij samenwerkingen en gekregen producten. Dit voorkomt ook herhaaldelijke vragen en verwarring over of je nu een product uit eigen naam aanprijst of dat er sprake is van een samenwerking.

Lucy Woesthoff
Lucy Woesthoff

9. StukTV, Postcode Loterij

De heren van StukTV (1,4 miljoen volgers op Instagram, 2,5 miljoen op YouTube) geven al jaren netjes gesponsorde content aan. De vermelding had wat hoger gekund in de beschrijving, maar de mooie banner aan het begin van de video hieronder maakt meteen duidelijk dat het hier om een betaalde samenwerking gaat.

DE KLUIS #3 | Milan Knol, Irma Knol & Dutch Performante

10. Liesbeth Rasker, H&M

Journalist en influencer Liesbeth Rasker (55.500 volgers op Instagram) gaat zelfs nog een stapje verder. Zelfs wanneer er geen samenwerking is tussen haar en H&M, vermeldt ze wel netjes dat ze gebruikt maakt van een affiliate link waar zij een klein beetje aan verdient. Daar bovenop legt ze ook nog eens uit wat een affiliate link precies is. Een voorbeeld als we het over transparante influencers hebben!

Liesbeth Rasker voor H&M
Liesbeth Rasker voor H&M

Joost Bouhof (Joost Speelt Spellen en DDMA Commissie Influencer Marketing)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie