Belgische influencers ruziën met de overheid over het openbaren van hun adres

Een nieuwe wet verplicht influencers het adres van hun onderneming vrij te geven, maar dat is vaak ook hun huisadres.

Vlogger neemt een video op.
Rawpixel / 123RF

Een Belgische wet die influencers sinds april verplicht om het adres van hun onderneming op internet te plaatsen, ligt nog steeds onder vuur. Een deel van de influencers laat van zich horen nu de toezichthouder dreigt met boetes, die kunnen oplopen tot tienduizenden euro's. Influencers hebben moeite met de wet omdat ze vaak vanuit huis werken en hun huisadres geheim willen houden om stalking tegen te gaan. 

Stalking

Het privacy-argument werd door influencers al bij de invoering van de wet genoemd, maar werd door de Belgische toezichthouder FOD Economie afgewezen. De toezichthouder wilde geen uitzondering maken voor influencers omdat ondernemers die boven hun winkel wonen - bijvoorbeeld bakkers en kappers - hun adres ook op internet moeten zetten. Volgens de Belgische overheid draagt de wet bij aan meer transparantie over ondernemers, wat consumenten ten goede moet komen.

De influencers die tot dusver weigeren om hun ondernemingsadres op internet te publiceren, zeggen dat zij een waarschuwingsbrief van de FOD Economie ontvangen hebben. Een socialmediaster die niet alsnog binnen veertien dagen zijn ondernemingsadres openbaart, kan een boete van maximaal tachtigduizend euro krijgen. Onder andere Acid - een bekende YouTuber - zegt in een negen minuten durende video dat hij zo'n hoge boete moet betalen. Andere YouTubers, zoals Average Rob (179 duizend abonnees), steunen Acid. Average Rob schrijft op Twitter: 'FOD Financien is een joke. Ik ga echt m’n adres niet publiek vrijgeven op sociale media. Welke idioot maakt zo’n beslissingen? Zware schending van privacy.'

Nederland pakt het anders aan

In Nederland kunnen influencers - doorgaans zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) - hun ondernemingsadres juist afschermen. Via de Kamer van Koophandel staat het adres standaard openbaar, maar sinds begin dit jaar kunnen zzp'ers een verzoek indienen om hun adres te verbergen. De Kamer van Koophandel zegt hier 'coulant' mee om te gaan. Er is een wet in de maak die zzp'ers nog meer recht op privacy geeft.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie