Hoe betrouwbaar is Runkeeper nou eigenlijk?

Ik woon in Zaandam en de maanden voor september is het altijd erg druk op straat met hardlopers. Dat is ook niet zo gek want de derde zondag in september rennen heel wat mensen weer van de ene Dam naar de andere Dam. Afspraken worden gemaakt en dus moet er getraind worden. Hardlopen is in, diverse mensen in mijn omgeving zijn er mee gestart en volgen een zogenaamde training met een app zoals Runkeeper.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ik heb jarenlang zonder app gelopen en na mijn persoonlijke finish was het altijd een gevoel. Het ging lekker of het ging ruk. Tegenwoordig hou ik alles bij in Runkeeper en bekijk ik na elke race of ik een persoonlijk record heb gelopen. Soms was ik wel eens teleurgesteld dat mijn gevoel zei dat het heerlijk ging maar mijn tussentijd tegenviel. Andersom kon ook…het ging voor geen meter maar mijn snelheid was dik in orde.

 

In Runkeeper kun je ook maanden met elkaar vergelijken en de maand juni had ik een topmaand. Mijn tijden gingen sterk vooruit en ondanks dat ik ziek was geweest haalde ik met gemak een bepaalde snelheid. Ik twijfelde er wel aan, want had dit niet te maken met een update van Runkeeper. Deze maand gaat het hardlopen duidelijk erg lekker. Maar mijn tijden zijn een stuk minder goed dan mijn brakke maand juli. Wel is er weer een Runkeeper update geweest. Ook mijn tussentijden per kilometer zijn soms erg dubieus en verschillen soms een minuut wat erg veel is, want ik sta juist bekend om mijn vlakke manier van hardlopen.

Wat moet ik vertrouwen, mijn gevoel en ervaring van 20 jaar hardlopen of een app die tussentijden bepaald op basis van GPS waarnemingen. Geheel nauwkeurig is dit alles behalve….

Afgelopen zondag ging ik samen met mijn vriend mountainbiken. Hij gebruikt een andere app en heeft sowieso een teller op zijn fiets zitten. Het verschil met Runkeeper was 3 km. Zelfs het importeren van de Runkeeper data in Strava, een soortgelijke app leverde andere tijden en uitslagen op. In hoeverre kun je er vanuit gaan dat je training met Runkeeper ook daadwerkelijk verbeteringen laat zien?

Runkeeper is leuk om globaal een beetje bij te houden wat je op sportief vlak aan het doen bent. Maar ik heb meer vertrouwen in mijn gevoel dan in deze iPhone app. Eigenlijk moet er melding komen: Deze tijden zijn een benadering…

Wat vinden jullie?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie