5 gratis apps om de mooiste Instagram Stories mee te maken

Social media-expert Margot van Hout stelde haar top-5 favoriete tools samen.

Door Margot van Hout, Omnicom PR Group

Zoek je een mooie, gepolijste en consistente lay-out om de Stories van je merk te verbeteren, maar heb je op dit moment geen geld of tijd om te investeren? Of wil je gewoon lekker experimenteren? Social media-expert Margot van Hout helpt je op weg. Hier haar persoonlijke top-5 van gratis apps voor de perfecte Instagram Story #nospon.

Wat is er toch zo bijzonder aan Instagram? De afgelopen jaren evolueerde het van een social-mediaplatform waarbij één foto meer zei dan duizend woorden naar een medium waar je al je visuele creativiteit op kwijt kunt. Met dank aan de optie om meerdere foto’s en video’s in één post te plaatsen én de opkomst van zowel IGTV als Stories. Over dit laatste gaan we het hebben.

Waarom Stories?

Hoewel we dol zijn op de perfecte, goed georganiseerde feed, valt de toegevoegde waarde van een visueel goede en doordachte Story haast niet meer te ontkennen. Stories ontstond ooit om te concurreren met Snapchat. Na 24 uur verdwijnen ze weer en zo ontstaat de mogelijkheid om ook wat minder gepolijste content weer te geven. Een ideale manier om je merk meer persoonlijkheid te geven en je zo beter te verbinden met je volgers. Met de komst van ‘highlights’ (die cirkels onder je profiel) werd het toch weer belangrijker om op een mooie, gestileerdere manier je verhaal te vertellen, want dat kun je nu oneindig zien.

5. Mojo: beweging voor je foto's

Video steeds populairder op social media, zo ook op Instagram. Op het platform vind je tegenwoordig onder andere ‘tutorials’, ‘behind the shoot’-video’s en ‘time lapses’. Maar wat doe je met een paar leuke foto’s die je wil laten zien op Stories? Probeer dan Mojo, de app die beweging creëert met stilstaand beeld. Zo schieten beelden je Story in, zoomen ze langzaam uit of ‘rolt’ een foto vanzelf de pagina in, of je voegt teksten toe waarbij het net lijkt of ze op de pagina worden getypt. Om het nog passender voor je merk te maken kun je zelf de kleur en het font bepalen. De gratis template-opties zijn fris en simpel en worden overzichtelijk weergegeven in de app. Wekelijks kun je er additionele opties en stijlen uitproberen.

Mojo

4. StoryChic: editorial-chic templates met een edge

StoryChic is een app die je stijlvolle, editorialachtige templates biedt met een beetje edge. Net als Mojo biedt de app bewegende opties voor statisch beeld; daar bovenop bestaan er ook stilstaande opties. Gratis en betaalde content worden naast elkaar in de app aangeboden, het verschil zit hem in het kroontje rechts onderin. Een kroontje betekent dat je voor de template moet betalen. De app is nog vrij nieuw en heeft om die reden nog maar een minimum aan gratis opties. Als we de Instagram van StoryChic mogen geloven, zijn er wel veel mogelijkheden als je betaalt. Het fijne aan ‘nieuw’ is dat je een gratis proefperiode van 3 dagen kunt afnemen om alle templates uit te proberen.

 

Storychic

3. Unfold: minimalistisch met stijl

Mijn persoonlijke favoriet en een van de bekendste Story-apps momenteel op Instagram is Unfold. De app wordt vooral gebruikt door lifestyle- en fashion-influencers vanwege de minimalistische ontwerpen. De templates kun je personaliseren door de witte, standaard achtergrond een kleur te geven of de teksten een andere kleur of font. Hoewel de app is ontworpen voor stilstaand beeld kun je ook video’s in de templates uploaden. Hou er wel rekening mee dat je de video’s niet ziet bewegen totdat je ze uploadt naar Instagram. Voor iedere nieuwe dag, een nieuw evenement of ander onderwerp maak je een nieuw Storyoverzicht. Zo zorg je ervoor dat altijd alles overzichtelijk in de app wordt weergegeven. Leuk extraatje: bij de laatste update lanceerde de app een nieuwe gratis templatelijn genaamd ‘ART’, die beschikbaar wordt wanneer je Unfold volgt op Instagram.

Unfold

Tip 2. StoryArt: eindeloze mogelijkheden

Net als StoryChic biedt StoryArt zowel geanimeerde als stilstaande templates. Er bestaat een groot aantal opties in talloze stijlen: van minimalistisch tot stoer en alles daartussenin dus laat je creativiteit de vrije loop. Sommige sjablonen geven je de optie om lettertypen, lettergroottes en kleuren te wijzigen en ze bieden zelfs filters en effecten voor je foto’s. Zowel betaalde als gratis templates worden in hetzelfde overzicht aangeboden en onderscheiden zich met een kleine kroon. Een mooie toevoeging is dat StoryArt ook een breed scala aan ‘highlight covers’ biedt. Hiermee creëer je nog meer consistentie op je Instagram-pagina – en straal je zo professionaliteit uit omdat alle hoogtepunten er dan hetzelfde uitzien, of in dezelfde stijl zijn. Om de service te completeren vind je links bovenin de app een menu dat uitlegt hoe je deze covers toe voegt zonder ze op je Story te plaatsen (en je volgers te spammen).

Storyart

1. PicsArt: doe het zelf

PicsArt is een fotobewerkings-app die niet alleen je Stories een boost geeft, maar ook je feed - en zo echt een naam voor zichzelf creëert. Creatieve influencers laten in tutorials op grote schaal zien hoe ze verbluffende foto’s maken met behulp van deze app. De gratis optie biedt basis photoshop-vaardigheden, zoals het aanpassen van de kleuren in een foto, het snijden van een element uit de afbeelding, het veranderen van perspectieven, het spiegelen van de afbeelding of zelfs het witter maken van tanden en je huid gladder. Ook voeg je eenvoudig stickers toe aan de afbeelding. Met een beetje oefenen ziet dat er heel echt uit. Denk aan sterren, vogels, ballonnen en ‘lensflares’. Met de ‘fit’-optie maak je zelf Story-templates en achtergrondkleuren en vroeg je lijnen en teksten in verschillende fonts toe. Je zou een blogpost vol kunnen schrijven over alle opties die PicsArt biedt dus probeer hem vooral uit.

Picsart

Eindeloos combineren

Natuurlijk is niet één app perfect. De praktijk leert dat juist het combineren van deze apps voor het beste resultaat zorgt. Zo kun je een template uit Unfold pakken en deze personaliseren met een sticker uit PicsArt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Naast Instagram Stories zijn er nog veel meer manieren om je Instagram naar het volgende niveau te tillen. Schroom niet me een bericht te sturen

Margot van Hout is client advisor en social media-expert bij Omnicom PR Group

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie