Cryptoscam Xpose Protocol uitgelegd door BNR, Boos en FD

De drie mediapartijen hebben de handen ineengeslagen om een podcastserie te maken over de Nederlandse cryptoscam van BN'ers.

BNR, Tim Hofman van BOOS en het Financieele Dagblad hebben samen onderzoek gedaan naar de Nederlandse cryptomunt Xpose Protocol. De organisatie erachter beloofde gouden bergen, maar Xpose Protocol bleek eind vorig jaar een piramidespel waar ook allerlei BN'ers op verschillende manieren bij betrokken waren. De drie mediapartijen hebben hun onderzoek omgezet naar een podcastserie, die vanaf vandaag te luisteren is op onder meer Spotify.

Advertentie
advertisement

Journalist bedreigd

Podcastmaker en journalist Aäron Loupatty infiltreerde al eerder in interne Telegram-groepen van deelnemers aan Xpose Protocol, die het idee hadden rijk te worden door hun (spaar)geld te investeren in het cryptoproject. Een project van game- en vastgoedondernemer Vasco Rouw en rapper Boef waar ook rapper Ali B, voetballer Demy de Zeeuw en Ajax-topman Marc Overmars zich mee bemoeiden. 

Adformatie publiceerde in december een artikel over de influencers die in eerste instantie reclame maakten voor Xpose Protocol, maar daarna om uiteenlopende redenen afhaakten. 

Loupatty werd door sommige voorstanders van Xpose Protocol bedreigd. Mireille van Ark, hoofdredacteur van BNR, zegt hierover: 'Toen Aäron te maken kreeg met bedreigingen en we dit hebben gemeld bij de politie werd ons als journalistieke organisatie duidelijk dat we dit soort verhalen moeten vertellen. Ze zijn een waarschuwing voor iedereen die de cryptowereld wil gaan ontdekken.'

Cryptocowboys als waarschuwing

De podcastserie - die de naam Cryptocowboys draagt - moet onervaren beleggers waarschuwen voor de risico's van cryptoprojecten. In de podcast gaan de betrokkenen ook in op de vraag wat het idee was achter Xpose Protocol. Pure oplichting, naïef ondernemerschap of een spelletje voor BN'ers? 

De honderden tot duizenden Nederlanders die geld gestoken hebben in Xpose Protocol, zijn dit vermoedelijk kwijt. 

Advertentie