'Het probleem van een podcast is dat iedereen het kan maken'

Miss Podcast Mischa Blok heeft een goed advies over podcasts maken: bezint eer ge begint. Meestal zitten mensen niet er niet op te wachten.

‘Trouwens, ik heb nog leuk nieuws.’ Als vrienden of collega’s dat tegen me zeggen, dan weet ik al hoe laat het is. Dan gaan ze niet bekendmaken dat ze gaan samenwonen, trouwen of een kind krijgen. Nee, dan volgt de mededeling dat ze een podcast gaan starten. 'Waarover?' Vraag ik dan beleefd. ‘Nou, je kent toch die beste vriend van mij? Laatst zaten we samen weer eens bier te drinken en de gesprekken die we dan voeren en de grappen die we dan maken: hi-la-risch. Dus we dachten, als we daar nou gewoon een microfoon bij zetten, dat zou toch echt lachen zijn?'

Dit is precies het type podcast dat me gestolen kan worden. Ik noem dit genre de MALM. Een afkorting die staat voor Microfoon Aan, Lullen Maar. Heb trouwens laatst ontdekt dat de MALM ook de naam van een Ikea nachtkastje is. Maar goed, die vrienden en collega’s die zo’n MALM-podcast starten, die vragen me dan: 'jij bent Miss Podcast, geef eens wat advies'. Mijn advies luidt dan: 'neem die hilarische gesprekken inderdaad op. En plaats die opnames dan niet online, maar in jullie groepswhatsapp, zodat jullie er zelf nog een keertje van kunnen genieten.'

Ik ken inmiddels meer mensen die wél een podcast maken, dan mensen die geen podcast maken. Want het mooie van een podcast is dat iedereen het kan maken. Het probleem van een podcast is dat iedereen het kan maken. Oftewel: denk na of datgene wat je wilt maken ook echt interessant is voor anderen om naar te luisteren.

Ik bereid graag koreaanse gerechten die uit elkaar barsten van knoflook, zuur en rode peperpasta. Niemand wil dat proeven. Ik houd van karaoken, maar niemand wil dat horen. Ik vind het leuk om te tennissen, terwijl ik slechts 1 jaar les heb gehad. Niemand wil dat zien. Oftewel: op sommige dingen zit niemand te wachten, die kun je beter voor jezelf houden.

Zoektochten waarvan je niet weet hoe ze zullen eindigen. Dat vind ik de allermooiste podcasts om zelf te maken. En om naar te luisteren. Of verhalen die je meenemen naar andere tijden, andere werelden. Meeluisteren met gesprekken tussen mensen die aanvoelen als je beste vrienden. Het is natuurlijk lekker veilig en comfortabel om in je eigen bubbel te blijven en te luisteren naar podcasts waarin je gelijkgestemden hoort praten over onderwerpen waar je eigenlijk al heel veel over weet.

Radio is: Een boekenwinkel vol lege schappen binnenstappen, een boek in je handen gedrukt krijgen met de boodschap: alleen dit mag je lezen. En het moet op dit moment. Podcast is: een boekenwinkel met ontelbare boeken op de planken, waar je er zelf één uit mag kiezen. Die mag je lezen op een moment waarop het jou het beste uitkomt. En dat is prachtig. Maar kies er ook eens eentje met je ogen dicht en je zult zien, nee, je zult horen, dat je wereld dan pas écht groter wordt.

De Dag van de Audio is een initiatief van Adformatie, Amp.Amsterdam, Voicebooking,com en Topcast Media en wordt mogelijk gemaakt door de inzet van KINK, ANP, Capital C en Stage Content.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie