Kinderen vinden het oké als ouders meekijken op hun scherm

Ouders denken dat ze met 'devices' de duivel in huis hebben gehaald. Maar dat valt mee, blijkt uit onderzoek van het jubilerende Kidsweek.

123RF.com

Kidsweek bestaat deze maand vijftien jaar en in die tijd is de opmars van schermen en social media in gezinnen misschien wel de meest radicale verandering. Uit berichten in de media zou je denken dat we daarmee de duivel in huis hebben gehaald. Dat er alleen maar ruzie wordt gemaakt over schermgebruik en dat ouders geen idee hebben wat kinderen uitspoken op de telefoon en tablet.

Uit onderzoek van Kidsweek in samenwerking met Youngworks blijkt nu dat dat allemaal reuze meevalt.

Opvallend is dat de meeste kinderen het helemaal niet erg vinden als hun ouders meekijken met wat ze op hun scherm aan het doen zijn. Terwijl de meeste ouders dénken dat hun kind dat helemaal niet wil.

De helft van de ondervraagde kinderen van 6 tot en met 8 jaar zou het juist gezellig vinden als hun ouder wat vaker meekijkt naar YouTube-filmpjes of samen een game met ze doet. Bij oudere kinderen wordt het enthousiasme iets minder, maar zelfs van de 9- tot- 12- jarigen geeft bijna 40 procent aan dat de ouders vaker mogen meekijken. Terwijl maar één op de drie ouders denkt dat hun kind dat leuk zou vinden.

Ouders zijn desondanks wel goed op de hoogte van wat hun kinderen online doen. Zo geeft 69 procent van de kinderen aan dat hun ouders weten wat ze op hun telefoon/tablet doen.

Afspraken: Geen telefoon op tafel

In meer dan de helft van de onderzochte gezinnen gelden duidelijke afspraken over het gebruik van tablets en telefoons. Geen telefoon op tafel tijdens het eten, is bijvoorbeeld zo’n afspraak.

Van de ouders vindt 90 procent dat een goede regel en 66 procent van de kinderen is het daar mee eens. Kinderen vinden het misschien niet leuk, maar snappen wel dat het nodig is, zeggen de onderzoekers. Of, zoals een jongen van 12 het verwoordde: 'Mijn moeder heeft screentime op onze mobiel en tablet gezet. Irritant maar ik begrijp wel waarom.' 

Ouders zitten meer op mobiel dan kinderen

Meer dan de helft van de kinderen (51%) zegt dat hun ouders meer op hun telefoon zitten dan zijzelf. Bijna de helft van de ouders (47%) geeft toe dat dat inderdaad zo is. Ook hier is een duidelijk verschil in leeftijd te zien. Van de jongere kinderen geeft 63 procent aan dat hun ouders meer op hun telefoon/tablet zit dan zijzelf versus 43 procent van de oudere kinderen.

Hoofdredacteur Henrike van Gelder: ‘Ik betrap mezelf er thuis ook wel op hoe vaak ik dat ding tevoorschijn pak. Al is het om een recept te checken, een rekening te betalen of een speeldate te regelen voor de volgende dag: de kinderen zien dat onderscheid niet. Zij zien mij met dat apparaat in mijn handen. Veel te vaak. Goed voorbeeld doet goed volgen. Het slechte voorbeeld natuurlijk ook.’

Aan het online onderzoek deden 800 kinderen tussen de 6 en 12 jaar en één van hun ouders mee.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie