Premium

Kink overweegt juridische stappen bij verlenging FM-frequenties

Volgens directeur Jan Hoogesteijn wil Vereniging van Commerciële Radio de markt afschermen.

Kink overweegt een gang naar de bestuursrechter en mogelijk zelfs het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) mocht staatssecretaris Mona Keijzer besluiten om de huidige FM-vergunningen te verlengen. Dat zegt directeur Jan Hoogesteijn die reageert op uitspraken van voorzitter Paul Römer van de Vereniging van Commerciële Radio (VCR) en Talpa RTV-directeur met Adformatie, afgelopen maandag.

Volgens Hoogesteijn zet de VCR de staatssecretaris op het verkeerde been met zijn 'maandenlange lobby' voor een noodverlenging van de FM-frequenties.

Hoogesteijn: 'De VCR probeert de staatssecretaris en Kamerleden te overtuigen dat een herverdeling van FM-frequenties niet nodig is, omdat er geen nieuwkomers in de markt zijn. En als die er toch zijn - zoals Kink en ClassicNL dan zouden die partijen volgens de VCR niet in staat zijn om een FM-frequentie te betalen of winstgevend te exploiteren. Ze willen Keijzer ervan overtuigen dat alles zolang mogelijk bij het oude moet blijven. Afscherming van de markt heet zoiets.'

Frequentie kopen

Römer zei tegen Adformatie dat ​​​​Kink een FM-frequentie 'helemaal niet' kan betalen. 'Daarnaast komt er ook nog een DAB+-veiling waar ze zich op kunnen richten. En als je kijkt naar de afgelopen tien jaar, dan is elk commercieel station in de markt in die tijd al een keer van eigenaar gewisseld. Dus als je echt op de FM wilt en je hebt er geld voor, dan kun je ook gewoon een frequentie kopen. Daar heb je de veiling helemaal niet voor nodig.’

Hoogesteijn: 'Een nogal aanmatigende en arrogante opstelling, die bovendien een verkeerde voorstelling van zaken geeft. We weten dat er voldoende Tweede Kamerleden zijn die deze strategie doorzien en aandringen op een rechtvaardige en aangekondigde herverdeling van schaarse FM-frequenties.'

Vergelijkende toets

Kink liet eerder dit jaar al weten een FM-frequentie te willen, desnoods op andere manieren dan via een veiling. Herverdeling via een vergelijkende toets zou ook kunnen. Het alternatieve station wil de ether in om meer reclame-inkomsten te kunnen genereren.

De commerciële radiozenders, verenigd in de VCR – waarin de zenders van Talpa Radio, Qmusic, RadioCorp (100%NL, Slam!) en BNR zitten - lobbyen momenteel in Den Haag voor verlenging van de FM-frequenties met drie jaar. De zenderbazen vrezen dat ze in de rode cijfers zullen duiken nu door de coronacrisis de reclame-inkomsten fors zijn gedaald. Kleine stations zullen het misschien helemaal niet overleven, verwacht de VCR.

Deze week quickscan

In plaats van financiële overheidssteun hopen de zenders nu dat de huidige FM-vergunningen met enkele jaren verlengd gaan worden, zodat ze niet weer miljoenen hoeven te betalen voor een frequentie. De zenders vrezen dat ze de investeringen nooit op korte termijn kunnen terugverdienen. Römer: 'Dat is wettelijk ook geen enkel probleem. Keijzer moet het alleen wel willen. Wij vragen geen geld van de overheid, enkel wat extra tijd.’

De huidige FM-vergunningen lopen op 1 september 2022 af. De verwachting is dat er d​​​​​​eze week een rapport naar de Tweede Kamer wordt gestuurd met een quickscan over de schade die de radiosector heeft opgelopen door covid-19. Op basis daarvan wordt er over twee weken gedebatteerd in de Kamer.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie