PowNed haalt omstreden video met Taylor Swift-fans offline na klachten

Verslaggever onderzoekt hoe ver fans gaan voor een meet-and-greet met de superster. Na de test blijkt er geen ontmoeting te zijn.

Deze twee dames kunnen niets bedenken om op camera te doen
Screenshot PowNed-video op YouTube

Een reportage van het onlineprogramma PowNews van omroep PowNed rondom het eerste concert van Taylor Swift in Amsterdam is bij sommige kijkers verkeerd gevallen. Zij hebben een klacht ingediend bij het Commissariaat voor de Media. Ook de ombudsman van de NPO Margo Smit heeft ongeveer zeventig meldingen binnengekregen over het item.

In de video zoekt verslaggever Abel Bijlsma uit hoe ver fans van Swift gaan voor een zogenaamde ontmoeting met de zangeres. Een meisje kust daarop met een vreemde en een ander laat haar borsten zien. Daarna zegt Bijlsma dat er helemaal geen meet-and-greet is. PowNed zette de beelden online onder de naam 'Gillende meisjes worden sletjes voor Taylor Swift'. De vrouwen zijn herkenbaar in beeld gebracht. De vrouw die haar borsten liet zien, zei daarna dat ze de video niet online wilde terugzien.

Negatieve reacties op YouTube

'Wij hebben inderdaad klachten van kijkers ontvangen op het filmpje van PowNed. We gaan daar zorgvuldig naar kijken', laat een woordvoerder van het Commissariaat voor de Media weten. Een van de indieners van een klacht tegen PowNed is Women inc. De belangenorganisatie stelt dat 'de meisjes' geen 'sletjes' zijn, maar dat de video van PowNed 'grensoverschrijdend' is.

Een blik op de populairste reacties onder de betreffende YouTube-video van PowNed wijst uit dat heel wat mensen de video niet waarderen. Van 'Ik hoop dat de interviewer wordt aangeklaagd. Machtsmisbruik' en 'Meiden doe aangifte, dit is niet oke!' tot 'Beschamend wat jullie doen met het belastinggeld en tevens ook een grote middelvinger naar verslaggevers die wel iets serieus inhoudelijks willen maken wat bij dezen onmogelijk is gemaakt. Eindredactie mag zich écht kapot schamen. Doe aangifte, want dit win je. Als dit onder persvrijheid valt, hoef ik geen journalist meer te zijn'. 

PowNed Taylor Swift reacties
Een greep uit de reacties onder de YouTube-video Screenshot YouTube

PowNed haalt video offline

PowNed-omroepbaas Dominique Weesie laat maandagochtend in een reactie weten dat het iedereen vrijstaat om een klacht in te dienen. Hij zegt echter dat hij niets offline zal halen.

Maandagavond haalt de omroepbaas bakzeil. De video is toch offline gehaald. PowNed geeft aan 'over het randje' te zijn gegaan. 'PowNews wordt gemaakt door en voor jongeren en opereert al bijna vijftien jaar op het scherpst van de snede', meldt de omroep. 'Aan de rand van de afgrond groeien nu eenmaal de mooiste bloemen. Maar soms donder je wel eens over het randje. Zo ook met het filmpje over de Taylor Swift-fans. En dan moet je de hand in eigen boezem steken. Daarom hebben we na intern overleg besloten dit item offline te halen.'

(Bron: ANP / redactie Adformatie)

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Jurriaan Ritmeester van de Kamp
Schandalige met overheids geld gefinancierde riool journalistiek.
Zowel de “ verslaggever “ als zijn baas moeten zich diep schamen.
De prijs van “ How low can you go” is absoluut voor jullie!

J.R. van de Kamp
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie