NPO handhaaft maar verlaagt eerste boete voor Ongehoord Nederland

De boete is met tien procent verlaagd omdat Ongehoord Nederland een 'jonge, onervaren omroep' is.

Beeld racismeuitzending ON

De Raad van Bestuur van de NPO houdt na een bezwaar vast aan het opleggen van een boete aan Ongehoord Nederland. De nieuwe omroep heeft de Journalistieke Code NPO 'stelselmatig' geschonden, zo blijkt ook na een zitting bij de onafhankelijke adviesraad. Op aanraden van de adviesraad verlaagt de Raad van Bestuur van de NPO de boete wel met tien procent omdat Ongehoord Nederland een 'jonge, onervaren' omroep is. 

Bezwaar ongegrond verklaard

Zo hoeft Ongehoord Nederland geen ruime 93 duizend maar 84 duizend euro boete te betalen. De Ombudsman van de NPO publiceerde in juni een rapport over hoe Ongehoord Nederland de Journalistieke Code NPO meermaals geschonden heeft.  De Raad van Bestuur besloot kort erna om 2,5 procent van het aan de omroep toegekende jaarbudget in te houden. 

Dat bedrag valt na een bezwaar - aangetekend door de omroep in kwestie - dus wat lager uit. Wel heeft de onafhankelijke adviescommissie de NPO op alle punten in het gelijk gesteld. Ongehoord Nederland is op de hoogte gebracht van het besluit. 

Tweede sanctie al opgelegd

Na de eerste sanctie is er ook een tweede sanctie uitgedeeld aan Ongehoord Nederland. Die bedraagt 1,5 procent (ruim 56 duizend euro) van het jaarbudget van de omroep. Volgens de NPO houdt Ongehoord Nederland zich niet aan de hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen en handelt het niet in overeenstemming met de publieke waarden.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie