NPO legt omroep ON! tweede sanctie op in een jaar tijd

De raad van bestuur van de NPO beboet omroep Ongehoord Nederland (ON!) voor de tweede keer, reputatie NPO negatief beïnvloed.

ON!-voorzitter Arnold Karskens
Foto: Bart Maat (ANP)

De NPO is van oordeel dat de aspirant-omroep sinds de toetreding tot het publieke bestel de wettelijke verplichting tot samenwerking bij de uitvoering van de publieke mediaopdracht niet nakomt. Het gaat volgens NPO met name om het niet handelen in overeenstemming met de publieke waarden en het niet willen voldoen aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen. ‘Dit heeft een enorme negatieve impact op de integriteit en reputatie van de publieke omroep en legitimeert het opleggen van een tweede financiële sanctie’, aldus NPO in een persverklaring. Het gaat om een bedrag van 56.065,45 euro, 1,5 procent van het jaarbudget van ON!

De NPO zegt ON! diverse malen te hebben aangesproken om zich aan de binnen het omroepbestel geldende regels en publieke waarden te houden. Eerder kreeg ON! een sanctie van ruim 90.000 euro opgelegd. Daarna legde het NPO-bestuur een omstreden uitzending van Ongehoord Nieuws waarin racistische en discriminerende uitlatingen werden gedaan voor aan het Commissariaat van de Media. De NPO vindt dat de omroep sindsdien weinig zelfreflectie laat zien en dat het zich wentelt in slachtofferschap. ‘Het publiekelijk afvallen van andere partijen uit het publieke bestel - waaronder de Ombudsman - is niet aanvaardbaar.’

Ongehoord Nederland noemt de sanctie 'onterecht en ongepast'. De omroep zegt zich 'keurig aan de samenwerking binnen het publieke bestel' te houden.

 

De raad van bestuur heeft het besluit op 20 december genomen en samen met een uitgebreide onderbouwing schriftelijk aan ON! meegedeeld. Het besluit is vandaag openbaar gemaakt. De NPO heeft bij herhaalde overtredingen de mogelijkheid om een schriftelijk verzoek te doen aan de staatssecretaris om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Dit is nu nog niet aan de orde.

(Bron: Adformatie/ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie