Omroep Brabant experimenteert live met AI-versie van presentator die extra video's maakt

Kijkers kunnen hun feedback doorgeven aan de regionale omroep. De echte presentator is in ieder geval enthousiast.

De AI-versie van presentator Nina van den Broek
Afbeelding: Omroep Brabant

Van RTL Nieuws en Villamedia tot het Jeugdjournaal: allemaal spraken ze de afgelopen dagen met Omroep Brabant. Niet vanwege belangrijk regionaal nieuws, maar omdat de regionale omroep naar eigen zeggen als eerste Nederlandse journalistieke organisatie experimenteert met een digitale, echt lijkende kloon van presentator Nina van den Broek. Artificiële intelligentie (AI) vormt de motor achter de kloon. Tot dusver zijn de meeste reacties van kijkers enthousiast, zegt Van den Broek.

Niet bang voor misbruik of baanverlies

Zelf is de presentator ook enthousiast. 'Ik wist niet goed wat ik ervan kon verwachten, maar het is zó echt. Een gekke ervaring is het, maar wel leuk gek', zegt ze tegenover haar eigen omroep.

Onlangs sprak Van den Broek teksten uit voor een groen scherm, om haar uitspraak en expressies vast te leggen voor het AI-trainingsmodel. Nu de AI voldoende data heeft, kunnen collega's de digitale Nina geschreven teksten laten uitspreken op beeld. Met name aan de minder nauwkeurige lipsynchronisatie en het gebrek aan echte bewegingen maken duidelijk dat je kijkt naar een AI-kloon en niet naar een echte presentator. 

Met de AI-kloon wil Omroep Brabant meer video's produceren, met name voor op zijn website. Omroep Brabant zegt tegen Villamedia dat de AI-kloon in eerste instantie een experiment van drie maanden is en dat zowel de omroep als Van den Broek in die periode op ieder moment mogen stoppen als ze een slecht gevoel krijgen. Of de AI-kloon na drie maanden blijft, is daarom nog niet duidelijk.

Van den Broek is in ieder geval niet bang voor misbruik van haar AI-kloon of het verliezen van haar baan. De drie collega's die toegang hebben tot haar AI-versie, hebben contracten moeten ondertekenen waarin staat dat zij de software alleen voor nieuwsvideo's mogen gebruiken. AI kan haar werk als verslaggever niet vervangen, zegt ze bijvoorbeeld.

Onderstaande video van Omroep Brabant gaat dieper in op de AI-kloon, die zelf veelvuldig aan bod komt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie