Podcast van de week: Bezorghelden

Airborne kiest audioproducties van adverteerders die de moeite van het luisteren waard zijn. Deze week: Bezorghelden, de podcast.

Bezorghelden

In deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het een genre op zich aan het worden: podcasts vanuit bedrijven of organisaties die op zoek zijn naar zijn personeel. In de inhoud presenteert de werkgever zich dan meestal natuurlijk op zo’n manier dat-ie in beeld komt van werkzoekenden. En dat dat geen slaapverwekkende testimonials hoeven te zijn over thuiswerken of opleidingsbudget, bewezen eerder onder meer de AIVD (met De Dienst) en Korps Commandotroepen (met Below the radar, Above yourself).

Personeelstekort

Een baan van krantenbezorger is misschien ietsje minder spannend vergeleken met een geheim agent of commando, toch blijk je ook bij het werven daarvan heel goed een podcast in te kunnen zetten. ‘Bezorghelden, de podcast’ wordt verspreid vanuit uitgever DPG en maakt deel uit van een bredere campagne die onder meer bestaat uit advertenties en een site waar je je kunt aanmelden als bezorger. Want ja, ook hier kampt men met een personeelstekort.  

Op een voetstuk

De campagne plaatst de bezorgers op een voetstuk, door helden van hen te maken. En in de podcast pakt dat goed uit: in korte afleveringen van zo’n 7 minuten volgen we een bezorger op zijn of haar ronde bij het bezorgen van kranten, terwijl we meer over hem of haar te weten komen. In de eerste aflevering vertelt Alexandro hoe hij na acht keer in de gevangenis te zijn beland, zijn leven een nieuwe richting gaf door kranten te bezorgen. Het bleek een eerste en belangrijke stap op weg naar een leven als ondernemer. In aflevering 2 horen we van de 70-jarige Gerard hoe hij dagelijks om 3 uur opstaat voor zijn krantenwijk - en hoe heerlijk hij dat vindt. 

Full quote

In vorm valt de productie op omdat de bezorgers (bijna) ‘full quote’ aan het woord zijn: dus feitelijk een monoloog, vrijwel zonder onderbrekingen van de interviewer (de enkele keer dat je haar wél hoort, voelt dat bijna als een schoonheidsfoutje, waarbij de vorm even is losgelaten). Ook interessant is dat de podcast op locatie is opgenomen, met allerlei omgevingsgeluiden. De compacte verhalen zelf zijn mooi, menselijk en soms zelfs ontroerend. Hopelijk leidt het tot meer bezorgers, maar als luisteraar zul je in elk geval nooit meer gedachtenloos de krant uit je brievenbus vissen als je weet wat voor betekenis dit werk voor veel mensen heeft.  

Luister 'Bezorghelden, de podcast' 

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie