Podcast van de week: Dagvers

Airborne kiest audioproducties van adverteerders die de moeite van het luisteren waard zijn. Deze week: Dagvers.  

Dagvers

Elke Spotify-gebruiker ontving eind december z’n jaarlijkse ‘Spotify Wrapped’ - het inmiddels traditionele overzicht van je luistergedrag het voorgaande jaar. Interessant om te zien dat onder het kopje ‘podcasts’ bij velen dagelijkse of wekelijkse podcasts hoog scoorden. Dat we gewoontedieren zijn, bewijst ook een blik op de charts: zeer frequente verschijnende podcasts doen het bovengemiddeld goed. Wie als podcastmaker of -uitgever onderdeel weet te worden van een dagelijkse routine bij een grote groep luisteraars, heeft daarmee een succesformule in handen. 

Mini-afleveringen

Dat inzicht lijkt ook te zijn doorgedrongen bij verschillende organisaties die het geloof prediken, waaronder het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Dit is soort NGO die met steun van leden en donateurs zoveel mogelijk mensen kennis wil laten maken met de Bijbel. En daar zet het ook podcasts voor in. Sinds december komen er dagelijks nieuwe afleveringen uit van de podcast Dagvers: mini-afleveringen van maximaal 3 minuten, waarin een stukje uit de Bijbel wordt voorgelezen. 

Stimuleren tot nadenken

Dit concept is, ook internationaal, vaker gedaan. Desalniettemin een slim idee. Voor wie dagelijks behoefte heeft aan een kort moment van religieuze bezinning, kan het fijn zijn om zo’n podcast in de luisterroutine op te nemen. Dagvers is het best te omschrijven als een audioboek: na een korte introductie en leader, wordt er een stukje voorgelezen door een vrij jong klinkende vrouw, waarna er wordt afgesloten met een vraag om jou als luisteraar te stimuleren tot nadenken. En dat zijn dan vragen als: ‘Wat betekent het voor jou dat eens alles vervuld zal zijn met Christus?’. 

Eigen parochie

De podcast is netjes gemaakt; je krijgt wat je verwacht. Toch is het ook een gemiste kans. Omdat het een min of meer letterlijke audioversie is van het geschreven woord, is het niet meer dan ‘audio as a service’. Oftwel: dezelfde content, maar dan in een andere vorm. Waarom niet meer uitleg en duiding van de teksten, door een expert? De gedragen en verheven teksten zijn vaak lastig te doorgronden, een beetje hulp en context kan dan enorm waardevol zijn - zeker voor wie de Bijbel geen gesneden koek is. Daarmee zou het genootschap haar missie bovendien ook nog eens veel effectiever in praktijk brengen. Nu blijft het - vrij letterlijk - preken voor eigen parochie. 

Luister naar ‘Dagvers’ op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie