Podcast van de week: The Last Days of Maradona van Spotify

Marvin Jacobs van Audio agency Airborne kiest de podcast van de week: Onderscheidende audioproducties van merken waar mensen naar luisteren.

Podcast van de week: The Last Days of Maradona van Spotify

Sportjournalistiek in de vorm van een podcast, kent meestal dezelfde aanpak: zet een aantal fans van voetbal (of hockey, F1, wielrennen - welke sport dan ook) aan een tafel en draai de microfoon open. Vervolgens word je als luisteraar getrakteerd op een onbegrensde sessie ‘fan talk’, met analyses over de laatste ontwikkelingen en prognoses over komende wedstrijden.

Prima luistermateriaal voor hardcore fans uiteraard, maar in creatief opzicht is ‘t niet echt baanbrekend. Daarnaast is de houdbaarheid van de content nogal beperkt: bij de volgende wedstrijd is het vaak al niet meer relevant. 

Rijkdom van verhalen

Een ander nadeel van podcasts met bovenstaande ‘conversational’ aanpak is dat het grotendeels voorbij gaat aan de rijkdom van verhalen binnen het sportdomein. Los van die actuele wedstrijden, is er namelijk veel meer te vertellen. Al die glorieuze overwinningen, iconische helden en verwoestende nederlagen zijn mooie uitgangspunten voor het vertellen van bijzondere verhalen.

Nu zijn er overigens een paar voorbeelden die wél in deze lijn liggen, denk aan Nederlandse titels als ‘El Tarangu’ en ‘Gefixt’. Of de ‘30 for 30’ podcastreeks van het Amerikaanse ESPN. Maar het dit aanbod blijft beperkt. 

Goddelijke status

Aan de bescheiden verzameling verhalende sportpodcasts kunnen we vanaf heden ‘The Last Days of Maradona’ toevoegen: een 6-delige die onderzoek doet naar de toedracht van de dood Diego Maradona, in 2020. Rond het overlijden van de voetballegende zijn nogal wat vraagtekens.

In de podcast komen verschillende mensen aan het woord die hem goed kenden en bij hem in de buurt waren tijdens zijn laatste dagen. Zo wordt er stap-voor-stap een beeld geschetst van het leven van de Argentijnse voetballer, die voor velen een goddelijke status had - iets dat natuurlijk zijn uitwerking niet heeft gemist.   

Thierry Henry

De podcast is groots opgezet. Door alle research en het journalistieke werk dat erin is gaan zitten, maar ook omdat de productie tegelijkertijd is uitgebracht in zes (!) verschillende talen. De Franse voetbalberoemdheid Thierry Henry neemt de Engelse en Franse versie voor zijn rekening.

Hoe geweldig het ook is om zo’n naam aan je reeks te verbinden, kun je je overigens afvragen of hij - met zijn Franse accent - de beste verteller is voor de Engelse versie.

Onderscheidende content

Spotify bouwt met deze serie stevig door aan een bibliotheek van originele en exclusieve content. Een strategie die ook door bijvoorbeeld Apple Podcasts en Amazon Prime wordt gevolgd. Want ja, wie het hart van de betalende luisteraar wil veroveren, moet eigen - en vooral: onderscheidende - content hebben.

Met als gevolg een toenemende kwaliteitsbewustzijn van luisteraars en een lat die telkens weer iets hoger wordt gelegd. 


Luister naar ‘The Last Days of Maradona’ op Spotify

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze afspeellijst op Spotify. 

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van digital audio? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Airborne. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie