Podcast van de week: Listening

Airborne kiest onderscheidende audioproducties van adverteerders. Deze week: Listening van Mailchimp.

podcast Listening van Mailchimp

Mailchimp is zo’n beetje de marktleider als het gaat om het maken en versturen van nieuwsbrieven. Of je nu online marketeer bent of gewoon consument: iedereen met een inbox moet Mailchimp kennen of er mee te maken hebben gehad - al was het maar om je uit te schrijven voor een ongevraagde nieuwsbrief. Het bedrijf is ook actief binnen het podcastdomein. Alleen op een totaal andere manier dan de gemiddelde aanbieder van online services. 

Mailkimp

Eerst even wat achtergrond: het platform om geautomatiseerd mails te versturen, bestaat al sinds 2001 - de ‘early days’ van internet. Het was één van de allereerste merken die actief werd binnen het podcast-domein. En hoe: in 2014 was het namelijk sponsor van Serial. Kenners van de podcast-geschiedenis weten dat deze truecrime-podcast de renaissance inluidde van het medium, eentje die voortduurt tot op de dag van vandaag. De campagne in Serial is vrij iconisch, omdat ze gebruikers expres het merk verkeerd lieten uitspreken, als ‘Mailkimp’, maar vooral ook omdat het medium podcast zich nog totaal moest bewijzen - erg stoer om dus daar op in te zetten.

Inspiratie

Het merk is op podcast-gebied nog even vooruitstrevend als zo’n 8 jaar geleden. Onder de noemer ‘Mailchimp presents’ worden inmiddels 8 verschillende podcasts aangeboden - naast een flinke verzameling videodocumentaries, overigens. Zonder af te willen doen aan kwalitatieve producties, kun je een deel van de podcast-series scharen onder het kopje ‘the usual’: gesprekken met ondernemers en visionairs die vooruitkijken naar de toekomst. Verrassender is de weg die het recenter in is geslagen: podcasts over muziek. Eén van die shows is ‘Listening’, waarin muzikanten vertellen over waar zij hun inspiratie vandaan halen. 

Gewaagde aanpak

De reeks start met muzikant Jeff Tweedy (bekend van Wilco) en zijn zoons. Hij vertelt over hoe een brandalarm, dat ooit ‘s nachts afging in een hotel waar hij verbleef, hem inspireerde. Wat volgt is een vrij experimentele jam-sessie van de familie Tweedy. ‘t Is alsof je in de studio aanschuift, inclusief de diepe - en soms wat nerdy - gespreken over geluid en muziek. 

In de reeks komen verder indie-artiesten voorbij als Neko Case en Vagabon. Een gewaagde aanpak, aangezien het deze namen niet bekend zijn bij het brede publiek. Ook de inhoud is nogal specifiek. En dan staat het ook nog eens mijlenver af van wat Mailchimp doet. 

Toch is de verbinding op een meer overstijgend niveau wel degelijk te maken. De creativiteit en pioniersgeest van de geïnterviewden zullen bij ondernemende Mailchimp-gebruikers ongetwijfeld een snaar raken. Het merk vaart bovendien al lange tijd een eigen koers. Net als bij de Serial-campagne is het niet bang om voorop te lopen en de grenzen op te zoeken. En misschien is dat wel de belangrijkste boodschap die in deze aanpak verscholen is.

Luister naar Listening op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie