Podcast van de week: The Perfect Scam

Airborne kiest onderscheidende audioproducties van adverteerders. Deze week: The Perfect Scam, van het Amerikaanse AARP. 

The perfect scam

Volgende maand worden voor de allereerste keer The Signal Awards uitgereikt. Dit is een grote, internationale award, georganiseerd vanuit International Academy of Digital Arts and Sciences (IADAS) - dit is de organisatie die ook achter de Webby’s en Lovie’s zit. Nu worden bij die twee awards ook al podcasts bekroond, maar een award die volledig om podcasts draait, die had deze organisatie nog niet. Inmiddels zijn de genomineerden bekend en tot en met morgen kunnen luisteraars op hun favoriet stemmen.

40 miljoen leden

Het aantal categorieën van The Signal Awards is indrukwekkend: 123 in totaal. Daarbinnen is een groot deel ingeruimd voor branded podcasts, met daarbinnen weer een groot aantal subcategorieën. Ons oog viel op finalist The Perfect Scam, die wordt uitgebracht door de American Association of Retired Persons

(AARP). Een non-profit organisatie die belangen behartigt voor 50-plussers en de kleine 40 miljoen leden ondersteunt met praktische adviezen op zo’n beetje denkbaar vlak. Eén van de missies die de organisatie heeft, is om ouderen weerbaar te maken tegenover oplichters en andere criminelen. The Perfect Scam moet onder meer aan die doelstelling bijdragen. 

Spannend

De reeks loopt al sinds 2018 en verschijnt wekelijks - die consistentie en volhardendheid alleen al, is prijzenswaardig. In elke aflevering staat een nieuwe ‘scam’ centraal. Het verhaal wordt als goed gemaakte true crime opgediend, met verschillende betrokkenen die aan het woord komen en een host die het geheel met elkaar verbindt. In één van de afleveringen horen we hoe iemand via een vriendelijke kamergenoot met een omweg uiteindelijk zakelijke banden aangaat met, jawel, de Russische mafia. Goed gemaakt en spannend om naar te luisteren. 

Vertekend wereldbeeld

Ook experts en oplichters zélf komen aan het woord, om zo luisteraars te helpen een beter begrip te krijgen van hoe ‘s werelds slechteriken te werk gaan. Daarmee zijn de luisterende AARP-leden hopelijk beter voorbereid op oplichters. Toch roept het ook de vraag op of je door hier wekelijks naar te luisteren, niet een vertekend wereldbeeld krijgt en alleen nog maar angstig om je heen kijkt, gefixeerd op het mogelijke gevaar dat overal schuilt. 

Luister naar ‘The Perfect Scam’ op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie