Podcast van de week: Tussen je oren

Airborne kiest onderscheidende audioproducties waar de consument naar wil luisteren. Deze week: Tussen je oren van de Hersenstichting.

Podcast van de week: Tussen je oren

Voor wie het ontgaan is: tot en met deze week voert de Hersenstichting campagne om aandacht te vragen voor mensen die moeten leven met de vaak onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. Om solidair te zijn, kun je een paars lintje dragen - en natuurlijk zijn er de nodige hashtags in het leven geroepen. Om de campagne extra kracht bij te zetten, wordt er sinds eind juni een nieuwe reeks van de podcast ‘Tussen je oren’ uitgebracht, die van start ging in juli 2020. 

Huiveringwekkend

Het format van de podcast is vrij simpel en daarmee ook vrij voor de hand liggend: in gesprek met ‘bekende en onbekende Nederlanders’ over hersenaandoeningen en de gevolgen daarvan. Oftewel, een mix van experts en ervaringsdeskundigen, die in sommige gevallen BN’er zijn. In de laatste aflevering vertelt neuropsycholoog Caroline van Heugten over bijvoorbeeld overprikkeling. In de aflevering daarvoor vertelt cabaretier Viggo Waas over het herseninfarct dat hij kreeg in 2021: een huiveringwekkend verhaal, waarbij je de tranen in de ogen springen - te meer omdat hij goed in staat is om in detail te verwoorden wat hem is overkomen. 

Creatieve vondst

Een creatieve vondst is dat de afleveringen worden aangeboden in twee verschillende versies: een ‘gewone’ versie, met muzikale ondersteuning, en een prikkelarme versie zonder muziek. Niet alleen een waardevolle service voor mensen die weinig prikkels aankunnen, maar ook iets waarmee je je eigen boodschap onderstreept: ‘the medium is the message’, zeg maar. Minpuntje is dat de manier waarop de twee versies worden aangeboden nogal rommelig is - met verschillende podcastkanalen en onduidelijke naamgeving. 

Bewustwording

Inhoudelijk zijn de afleveringen prima: het geeft inzicht in de werking van hersenen. En vooral ook wat de gevolgen zijn als het allemaal niet werkt. ‘t Is eigenlijk precies wat je verwacht van een praatpodcast met experts. 

De vraag die zich hierbij opdringt: voor wie is dit bedoeld? Vermoedelijk is het doel, net als bij de gehele campagne, om bewustwording te creëren bij het brede publiek om zo meer begrip te kweken voor mensen met (onzichtbare) hersenaandoeningen. Een waardevol streven uiteraard. Alleen is het de vraag of met de huidige aanpak dat ‘brede publiek’ bereikt wordt. Op basis van de luisteraar-reviews lijken vooral lotgenoten een steun in de rug te vinden in de podcast. Niks mis mee, als dat het doel is. Maar mede daardoor blijft het een beetje preken voor eigen parochie. Wanneer je bedenkt hoeveel interessants er te vertellen is over het brein, dan is het jammer als het niet voorbij die parochie komt. 

Luister naar Tussen je oren op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Luister ook naar GIEP, de nieuwste productie van Airborne over hoe de Nederlandse reclame-industrie volwassen werd.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie