Podcast van de week: Untold Killing

Airborne kiest audioproducties van adverteerders waarnaar de consument wil luisteren. Deze week: Untold Killing, van Remembering Srebrenica.

Een oorlog op Europees grondgebied, met platgebombardeerde steden, uitgebrande tanks en miljoenen vluchtelingen: tot een paar maanden geleden was dit een scenario dat maar door heel weinig mensen, waar ook ter wereld, als serieuze optie beschouwd werd. Nou ja, misschien op een paar opmerkzame Rusland-watchers na dan. Want ja, wat valt er nu te winnen met zo’n ouderwetse oorlog? Inmiddels, een dikke maand na het begin van de Russische invasie in Oekraïne, weten we beter. 

Genocide

De oorlog roept herinneringen op aan de oorlog in voormalig Joegoslavië, eind jaren ‘90. En het ultieme dieptepunte van deze oorlog is zonder twijfel Srebrenica. In deze Bosnische stad werden in 1995 meer dan 8000 mannen en jongens bijeengebracht en systematisch vermoord. De Britse organisatie Remembering Srebrenica houdt de herinnering levend aan deze ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. En dat doen ze onder meer met de podcast ‘Untold Killing’. 

Universele thema’s

Deze 6-delige serie is uitgebracht in 2020, toen het drama van Srebrenica 25 jaar geleden was. De host van de serie is podcastmaker Aleksandra Bilić, die zelf als 4-jarige met haar ouders vluchtte voor de oorlog. Zij vertelt deels over haar eigen herinneringen, maar reconstrueert vooral het ongelooflijke verhaal over Srebrenica. Stap voor stap zet ze de gebeurtenissen op een rij die uiteindelijk leiden tot het bloedbad. 

De podcast probeert ook antwoord te vinden op meer overstijgende vragen. Want hoe is het mogelijk dat mensen die eerst buren waren, elkaar ineens zo kunnen haten en daarmee tot zulke gruwelijke wreedheden in staat zijn? Juist door deze grotere universele thema’ blijft het een serie die relevant blijft. En nu, in deze tijden van oorlog, misschien wel meer dan ooit -  hoe verschillend de omstandigheden van destijds ook waren. 

Monument

Door het in leven houden van de verhalen over deze wreedheden, wil ‘Remembering Srebrenica’ mensen eraan blijven herinneren hoe fragiel een vredelievende en harmonieuze samenleving is. Bedreigingen in de vorm van haat, discriminatie en extremisme liggen altijd op de loer. De organisatie draagt deze boodschap op verschillende manieren uit, maar door met persoonlijke getuigenissen in audio is ‘Untold Killing’ misschien wel de meest krachtig vorm van allemaal. 

Luister naar ‘Untold Killing’ op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie