Podcast van de week: Zwarte Muisjes van VWS

Marvin Jacobs (Airborne) kiest de podcast van de week. Onderscheidende audioproducties van adverteerders waar consumenten naar luisteren.

Podcast van de week: Zwarte Muisjes van VWS

Een paar jaar terug, in 2018, startte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met de campagne ‘Hey, het is oké’. Het doel daarvan is om familie en vrienden te stimuleren het gesprek aan te gaan met mensen in hun omgeving die kampen met psychische klachten. Dit jaar kreeg de campagne een vervolg op tv, radio, social media en met een eigen site. Daarop zijn onder meer ervaringsverhalen en achtergrondinformatie over psychische aandoeningen te vinden. 

Romantisch ideaalbeeld 

Onder de paraplu van deze campagne is ook een podcast uitgebracht: ‘Zwarte Muisjes’. In deze 6-delige reeks staan psychische problemen rond de zwangerschap centraal, iets waar op 1 op de 10 vrouwen die bevallen last van krijgen, zo leren we in deze podcast. De inhoud sluit goed aan op de strategie om psychische problemen bespreekbaar te maken.

Zeker de zwangerschap is omgeven met een romantisch ideaalbeeld van vreugde, warmte en liefde. Des te pijnlijker als blijkt dat de werkelijkheid minder rooskleurig is en dat je je als verse moeder somber of angstig voelt. En alsof dat al niet vervelend genoeg is, hebben vrouwen dan ook eens het idee dat ze falen - je hoort immers over te lopen van geluk. Met alle gevolgen van dien. 

Ambitieus

De podcast is ambitieus opgezet: journalist Maarten Dallinga volgt een jaar lang het stel Sanne en Jelte. Na de eerste zwangerschap kreeg Sanne een zogenaamde postpartum depressie, in de podcast is ze opnieuw zwanger.

Het stel vertelt open over wat hen eerder is overkomen en waar ze tegenop zien bij deze tweede zwangerschap. Daarnaast komen ook andere (verse) moeders, vaders en experts aan het woord over het onderwerp, waardoor er een mix is van ervaringsverhalen en achtergrondinformatie. Maar Sanne vormt de hoofdpersoon en de rode draad naar wie we steeds terugkeren. 

Grote steun

Om voor het intieme medium podcast te kiezen, is bij zo’n gevoelige onderwerp een slimme zet. Geïnterviewden voelen zich meestal veiliger om hun verhaal te doen, met alleen een microfoon voor zich. Bij de gefocuste podcastluisteraar komt de inhoud ook nog eens veel directer binnen dan bij bijvoorbeeld video. ‘Zwarte Muisjes’ vervult daarmee echt een eigen - aanvullende - rol binnen de campagne ‘Hey, het is oké’.

De storytelling podcast zit daarnaast goed in elkaar, het is echt met aandacht gemaakt. Goed ook dat er gekozen is voor een mannelijke host/interviewer: het onderstreept dat deze thematiek het niveau van vrouwelijk ongemak overstijgt en dat het onderwerp bij iedereen bespreekbaar gemaakt moet worden - dus ook bij mannen. 

Meer luisteren?

‘Zwarte Muisjes’ is zo’n podcast die nog een lang leven tegemoet gaat en waarschijnlijk nog vele malen gevonden zal worden door mensen die te maken krijgen met de psychische  problemen rond de zwangerschap. En om vergelijkbare ervaringen van anderen te horen, zal dan een grote steun zijn.  

Luister ‘Zwarte Muisjes

Meer luisteren

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan hier op Spotify.

Inschrijven voor de Airborne nieuwsbrief over de laatste ontwikkelingen op het gebied van audio kan hier

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie