Radio en tv worden meest vertrouwd, Facebook heeft vertrouwensprobleem

Er is voor het eerst sinds 2010 een duidelijk verband tussen vertrouwen en het afnemend gebruik van Facebook.

Traditionele nieuwsbronnen zijn nog steeds het meest betrouwbaar. Sociale media scoren het laagst op vertrouwen en Facebook zakt daarin verder weg. Dat blijkt uit de Newcom VertrouwensMonitor 2018, dat sinds 2010 voor de vierde keer werd uitgevoerd. Een representatieve steekproef van 1.175 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft zijn mening gegeven over media en vertrouwen.

Radio blijkt het meest betrouwbare medium, gevolgd door tv en de (regionale) dagbladen. Sociale media staan helemaal onderaan, nog onder de politieke partijen. Het vertrouwen in media is in het algemeen gestabiliseerd.

 

 

Advertentie
advertisement
Newcom

Minder vertrouwen in Facebook

Het vertrouwen in Facebook is relatief laag is. Het sociale netwerk scoort een 4.7 op de mate waarin het wordt vertrouwd. De redenen waarom men Facebook minder of niet meer gebruikt, heeft in tegenstelling tot vorig jaar vaker te maken met nepnieuws en wantrouwen. 2018 was onder meer het jaar van het privacyschandaal met Cambridge Analytica.

In voorgaande jaren waren er meer motieven als ‘er zitten te weinig mensen op waar ik wat mee heb’ en ‘het kost me te veel tijd’. De motieven om af te haken hadden vorig jaar vooral te maken met het (sociale) nut.

Meer dan bij andere social media geven deelnemers aan dat ze het platform niet vertrouwen (35 procent) of vinden dat er te veel nepnieuws voorbijkomt (28 procent). Bijna een kwart zegt de berichten niet betrouwbaar te vinden. Ruim een kwart van de ondervraagden zegt dat ze het afgelopen half jaar Facebook minder of veel minder is gaan gebruiken. Er is nog wel 9 procent die het juist meer is gaan gebruiken.

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie