Rechtszaak VoetbalTV tegen treuzelende Autoriteit Persoonsgegevens

Faillissement dreigt door 'eindeloze procedure'.

VoetbalTV klaagt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan en begint een rechtszaak tegen de instantie, die nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de activiteiten op het voetbalplatform: automatische videoregistraties van amateurwedstrijden. Volgens directeur Maarten Hoffer, een initiatief van Talpa Network en de KNVB, staat zijn onderneming aan de rand van de afgrond door de 'eindeloos lange wachttijden'.

De AP stuurde eind vorig jaar een rapport met het oordeel dat de activiteiten van het videoplatform in strijd zijn met de AVG. Maar een formeel besluit werd nog niet genomen. 

De start-up wil bij de rechter nu afdwingen dat de AP een knoop doorhakt. Als er nog langer niets gebeurt, dan valt uiterlijk 1 september het doek. De afgelopen maanden moest het bedrijf al noodgedwongen afscheid nemen van 'meer dan 65 procent van haar medewerkers'.

Advertentie
advertisement

Procedure sinds december 2018

De procedure loopt al sinds december 2018. Volgens Hoffer heeft AP de eigen termijnen allemaal heeft laten verstrijken en blijft zijn bedrijf in onzekerheid verkeren. 'Deze onzekerheid maakt het onmogelijk om de schaalgrootte te bereiken die nodig is om kostendekkend te worden. In afwachting van de eventuele consequenties van de AP, kan VoetbalTV namelijk geen nieuwe contracten afsluiten met clubs en sponsors.'

Vanaf de start is er al discussie over VoetbalTV, omdat het bedrijf beelden uitzendt van amateurvoetballers - vanaf 13+ - zonder dat zij daar 'consent' voor hebben gegeven. 

Hoffer: 'We hebben meermaals de urgentie aangegeven bij de AP. Al voor de coronacrisis lieten ze alle deadlines verstrijken. Wij willen zo snel mogelijk met de AP in gesprek over wat er wél kan, iets wat we al 1,5 jaar proberen. Ze behoren namelijk ook een voorlichtende rol te hebben. Wij hebben begrip voor hun problemen getoond, maar door helemaal niets te doen laten ze een jonge onderneming twee jaar na de start langzaam kapotgaan. Zo’n houding is gezien de druk op de economie ook niet te verantwoorden.'

Talpa Network

Op dit moment maken 150 amateurverenigingen gebruik van Voetbaltv. Het doel is om naar 750 clubs te gaan. Talpa Network kondigde bij de eigen start eind 2017 aan met het voetbalplatform te beginnen. De ambitie vanuit het bedrijf van John de Mol was om uiteindelijk 80.000 amateurwedstrijden per jaar live te streamen.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie