Premium

Staatssecretaris: Geen noodverlenging FM-frequenties

Keijzer neemt adviezen SEO Economisch Onderzoek te Amsterdam (SEO) over: 'Niet efficiënt.'

Staatssecretaris Mona Keijzer
ANP

Er komt geen noodverlenging van drie jaar van de FM-frequenties. Dat laat staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer weten. Keijzer neemt de adviezen van SEO Economisch Onderzoek over. Ze had die partij gevraagd onderzoek te doen naar de impact van de coronacrisis op de financiële positie van de commerciële radiostations,

De commerciële radiozenders, verenigd in de VCR – waarin de zenders van Talpa Radio, Qmusic, RadioCorp (100%NL, Slam!) en BNR zitten - hadden aangedrongen op de verlenging van de FM-frequenties met drie jaar. De vergunningen daarvoor lopen op 1 september 2022 af. De zenderbazen vrezen dat ze in de rode cijfers zullen duiken nu door de coronacrisis de reclame-inkomsten fors zijn gedaald. Kleine stations zullen het misschien helemaal niet overleven, verwacht de VCR.

Advertentie
advertisement

Keijzer gaat daar niet in mee, zo laat ze in de brief weten. 'SEO adviseert dat een marktbrede verlenging van de FM-vergunningen met drie jaar niet doeltreffend is voor de specifieke problemen waarmee een deel van de sector kampt. Wanneer bovendien een marktconforme verlengingsprijs wordt berekend is het voorts de vraag of de partijen voor wie de genoemde problemen wel spelen er daadwerkelijk mee geholpen zijn, aangezien een marktconforme verlengingsprijs tot een aanvullende financieringsbehoefte leidt.'

De staatssecretaris is wel bereid te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om specifiek voor de commerciële radiosector en die vergunninghouders voor wie dit het meest dringend opgaat de huidige kredietmaatregelen te verruimen.

Adviescollege

Keijzer wacht nog op de conclusies van het Adviescollege dat zich over de vraag buigt hoe de verdeling van de frequenties in 2022 tot stand moet komen. Dat advies volgt in oktober.

Zender Kink, die een gooi wil doen naar een FM-frequentie, liet afgelopen week nog weten juridische stappen te overwegen bij een (nood)verlenging. Kink meldt vanavond het besluit van Keijzer toe te juichen en hoopt dat er snel uitsluitsel komt over de wijze waarop de FM-frequenties worden herverdeeld.

De VCR wil nu niet reageren.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden
Advertentie