Stenders zorgt nu al voor een spannend radiojaar

Stenders krijgt 'de sleutels in handen om van Veronica een muzikale vrijplaats te maken'. Maar krijgt hij die (muzikale) vrijheid ook echt?

ANP

Voordat wij ingaan op wat nu misschien al de radiotransfer van het jaar is, kijken we eerst even naar de nieuwe luistercijfers van de maand december 2020/januari 2021.

Eigenlijk zijn deze niet verrassend, in het kort even de meest opvallende zaken:

- NPO Radio 2 is zoals verwacht de grootste zender. Het recordmarktaandeel van 19,0 procent van een jaar geleden op 10+ wordt niet gehaald. Maar opvallend is wel dat het Top 2000 effect duidelijker te zien is bij de doelgroep 20-49 jaar. Daar scoort de zender wel hoger dan vorig jaar.

- Qmusic blijft maar doorgroeien ten opzichte van een jaar geleden, levert wel iets in ten opzichte van vorige meting. Benieuwd of men in de volgende meting de cijfers van oktober/november 2020 weer kan evenaren.

- Talpa heeft het lek nog niet boven. Ten opzichte van een jaar geleden verliezen de vier zenders maar liefst 3,7 procent marktaandeel op 20-49 jaar en 1,7 procent op 10+.

- Historisch dieptepunt voor 3FM, met op 10+ 1,9 procent en ook op 20-49 jaar (met 2,9 procent voor het eerst onder de 3 procent). Mijn advies: uithuilen, opnieuw beginnen en de zender vanaf 0 helemaal opnieuw op gaan bouwen.

- Zonder FM is Kink net zo groot als BNR en Sublime op 10+, die wel (beperkte) FM-frequentie hebben en is men op 20-49 jaar deze zenders ruim voorbij.

Rob Stenders naar Veronica

De geruchten gingen al lang rond en zijn nu bevestigd: Stenders gaat naar Veronica. Per 28 juni is hij daar te beluisteren, komende vrijdagavond tussen 22.00-24.00 uur is hij voor het laatst op NPO Radio 2 te horen.

Vooropgesteld, naar mijn bescheiden mening is Stenders de beste dj van de Nederlandse radio en heeft hij met Caroline Brouwer een van de meest populaire sidekicks aan zijn rechterzijde. Dus alles wat hierna volgt is ook wellicht mijn ‘gekleurde’ mening over het vakmanschap van Stenders.

In de diverse verklaringen geeft Stenders aan dat hij ‘de sleutels in handen krijgt om van Veronica een muzikale vrijplaats voor liefhebbers te maken’ en de vrijheid krijgt om er de zender van te maken waarin hij gelooft. Maar toch heb ik toch mijn twijfels…

Geclausuleerd kavel

De kavel waarop Veronica uitzendt, is beperkt in de muzikale ‘vrijheid’. De zogenaamde spraak- en muziekclausule maakt dat de spreektijd beperkt is (tenminste 85 procent muziek) en nieuwe muziek mag zeer beperkt. Dus hoezo ‘muzikale vrijplaats’? Of Talpa Network moet de stap nemen om wat kavels te switchen, door de ‘lafheid’ van de politiek komt immers de nieuwe veiling wellicht niet in 2022 aan de orde.

Stenders-move past in strategie Talpa

Talpa Network heeft een historie opgebouwd van het weghalen van de ‘succesnummers’ bij de concurrentie. Dat begon ooit al met Edwin Evers, Mattie en Wietze beiden weghalen bij Q mislukte, Coen & Sander werden weggeplukt bij 3FM, Gerard Ekdom bij NPO Radio 2 en misschien komt Gijs Staverman wel naar Radio 10 (ik weet, het zijn geruchten, maar radiocolumnist Patrick Kicken die dat suggereerde, had ook gelijk met deze Stenders-move).

Muzikale vrijheid

Ik hoop echt dat Stenders het zwart op wit heeft en een hele duidelijke boeteclausule heeft opgenomen in het geval hij teruggefloten gaat worden. Wie herinnert zich niet dat voormalig Veronica-dj Giel Beelen een wereldberoemde band als Elbow niet mocht laten spelen van ‘de leiding’ in zijn ochtendshow op Veronica?

Trackrecord Stenders met commerciële omroepen niet echt succesvol

Er zijn weinig dj’s die zo vaak geswitcht zijn tussen publieke omroep en commerciële omroepen. Uitstapjes naar bijvoorbeeld Power FM, Kink FM, Yorin FM werden steevast gevolgd door een terugkeer bij de NPO, waar Stenders altijd weer met open armen werd ontvangen. Zelfs de switch tussen omroepen binnen de NPO (van AvroTros naar BNN-Vara) werd uiteindelijk toch grotendeels in het voordeel van Stenders beslecht.

Kortom, als fan van Stenders hoop ik van harte dat hij slaagt in zijn missie, maar heb ik ook mijn twijfels. De vraag is ook wat Radio 2 gaat doen. Voorlopig wordt Frank van ’t Hof zijn vervanger (maar die wilde minder radio-uren gaan maken om meer tijd aan het thuisfront te kunnen besteden..?). Ik vermoed dat AvroTros de uren echt gaat opeisen die ze een paar jaar geleden al beloofd waren.

En met Annemieke Schollaardt die op vrijdag, zaterdag en zondag een vergelijkbaar en goed scorend programma maakt en bovendien hetzelfde muziek-DNA als Stenders heeft, lijkt de keuze me logisch. Bovendien heeft Jurre Bosman dan eindelijk een vrouw in de doordeweekse dagprogrammering op NPO Radio 2, wat binnen de NPO toch ook een belangrijk streven is.

Evert Bronkhorst is strategy director Vizeum - a dentsu company

Reactie Talpa Network: Staverman niet naar Radio 10

Een woordvoerder van Talpa Network laat weten: 'Er is absoluut geen sprake van dat Gijs Staverman naar Radio 10 komt. Er zijn geen gesprekken gaande of geweest.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie