Streamingsdienst Disney + komt met racisme-disclaimer 

Disney meldt dat de disclaimer het gevolg is van een evaluatie van het filmportfolio.

Het bedrijf wijst erop dat in Peter Pan (1953) wordt verwezen naar "roodhuiden".

Disney-films Peter Pan, The Aristocats en Dumbo zijn door streamingdienst Disney + voorzien van een mededeling vooraf waarin kijkers worden gewaarschuwd dat in de films achterhaalde stereotyperingen van mensen met een niet-witte huidskleur voorkomen. De beslissing van Disney is de recentste in een afrekening met racisme in Hollywood, nadat het racismedebat in de Verenigde Staten en daarbuiten is aangewakkerd na meerdere gevallen van dodelijk politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Disney plus
'Dit programma bevat negatieve uitbeeldingen en/of verkeerde behandeling van mensen of culturen', is te lezen in de mededeling die voor het afspelen van de films in beeld komt.

Roodhuiden

'Dit programma bevat negatieve uitbeeldingen en/of verkeerde behandeling van mensen of culturen', is te lezen in de mededeling die voor het afspelen van de films in beeld komt. 'Deze stereotypes waren toen fout en zijn nog steeds fout. In plaats van deze inhoud te verwijderen, willen wij de schadelijke gevolgen erkennen, ervan leren, en een gesprek op gang brengen om samen een inclusievere toekomst te creëren', wordt daaraan toegevoegd.

Disney meldt dat de mededeling het gevolg is van een evaluatie van het filmportfolio. Het bedrijf wijst erop dat in Peter Pan (1953) wordt verwezen naar "roodhuiden" en dat de dans van Peter Pan en andere personages in hoofdtooien "een vorm van spot en toe-eigening van de inheemse cultuur en beeldcultuur" behelst.

Gone with the Wind

Met betrekking tot The Aristocats (1970), wijst Disney erop dat een van de katten in de film "zingt in Engels met een slecht accent, ingesproken door een witte acteur, en piano speelt met eetstokjes". Andere films uit de jaren 50, 60 en 70 die een waarschuwing hebben gekregen zijn Lady and the Tramp (Lady en de Vagebond) en The Jungle Book.

Nadat eerder dit jaar in de Verenigde Staten massaal werd gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld, besloot streamingdienst HBO Max de film Gone with the Wind, die afspeelt rond de Amerikaanse Burgeroorlog, te verwijderen. Later konden gebruikers de film weer kijken op het streamingplatform nadat die was vergezeld door een commentaar waarin slavernij werd veroordeeld.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie