Strijd om overall koppositie in radioland toch weer spannend

Een spannend radionajaar 2021 is begonnen met de strijd om plaats 1 en de lijstjesmaanden. En wat is er aan de hand met Radio Veronica?

123RF

Never a dull moment als de nieuwe luistercijfers gepubliceerd worden, in dit geval over de periode september/oktober 2021.

Terwijl op de achtergrond iedereen zich langzamerhand al aan het voorbereiden is op het ‘nieuwe’ luisteronderzoek dat halverwege volgend jaar live moet zijn, moeten we het nu nog doen met de tweemaandelijkse gemiddelden. Maar ook hier is weer voldoende uit te halen voor de liefhebbers.

Welke punten vallen het meest op?

Veel dalers, weinig stijgers

Ten opzichte van de sep/okt 2020 meting zijn er relatief weinig stijgers.

Bij de groep 20-49 jaar zijn er slechts 4 stijgers, te weten Qmusic, 100%NL, ORN en Kink. Daarbij is Qmusic de grote ‘slokop’ maar de prestaties van 100%NL en Kink zijn zeker ook indrukwekkend.

Strijd om overall nummer 1 positie toch weer spannend

Leek het in de vorige meting bij 10+ een gelopen strijd tussen Qmusic en NPO Radio 2 met een verschil van 0,5 procent. In deze meting is NPO Radio2 toch weer dichterbij gekropen en is het verschil nog maar 0,1 procent. En dat is best verrassend, het lijkt er op dat de NPO Radio 2 de dalende tendens tot staan heeft weten te brengen in relatief korte tijd. De zender stijgt nog in het tijdvak tussen 06.00-12.00 uur en weet het verlies in het tijdvak 12.00-16.00 uur met vrijwel geheel nieuwe programmering beperkt te houden. En dat is een opvallende prestatie.

Lijstjes en evenementenmaanden

Sinds oktober is het ‘lijstjes’ seizoen losgebarsten. Sommige zenders hebben ze al achter de rug (bijv. Slam! Dance 1000, Q Top 1000 De lijst van je Leven, Kink 1500), andere zenders zijn nu bezig (Veronica Top 1000 Aller Tijden, NPO Radio 5 Evergreen Top 1000) en we krijgen natuurlijk nog bijvoorbeeld de Top 4000 op Radio10 en de Top 2000 op NPO Radio2 in december.

De vraag is natuurlijk, werkt dit voor een zender? Op basis van tweemaandelijkse gemiddelden is dit best lastig aan te geven. Bij Slam! is geen positief effect te zien in deze meting. Daarentegen haalt Kink een recordscore deze maand. En ja, ze hebben hun lijst heel slim gepland van 25 oktober tot en met 5 november, zo heb je er in drie meetperiodes profijt van.

En dan hebben we ook nog de evenementen in december. De week voor kerst gaan NPO 3FM en Radio 538 tegelijkertijd actievoeren. Het Glazen Huis komt in iets andere vorm terug (een Glazen Kas), de vraag is wel of er gezien covid19 maatregelen wel publiek naar Amersfoort kan en mag komen. Radio 538 komt met Missie 538 waar men voor twaalf verschillende goede doelen geld op gaat halen. 

Eerste cijfers ‘nieuwe’ Radio Veronica vallen nog niet mee

Een daling van 1 procent bij 20-49 jaar en 0,3 procent bij 18+ versus 2020 in tijdvak 06.00-24.00 uur. Maar waar komt dit vandaan?

Overall gezien (bij 10+) is de daling in het weekend groter dan op werkdagen. Dat was wel een ingecalculeerd verlies omdat Radio Veronica in het weekend meer ‘niche’ programmering heeft ingevoerd.

Binnen de 20-49 jaar groep is er overigens geen verschil te zien in de daling tussen week- en werkdagen.

Als we kijken naar tijdvakken, dan is er alleen winst op werkdagen in het tijdvak 12.00-16.00 uur (het tijdvak waar Stenders zelf ook zit tussen 14.00-16.00 uur) bij de 10+ groep. Maar op 20-49 jaar wordt in dit tijdvak ook ingeleverd. Het lijkt er op dat het ‘nieuwe’ Veronica vooral wat jongere luisteraars kwijtraakt, want bij 50-64 jaar is er wel een stijging. Wellicht appelleert men te veel aan het ‘oude, nostalgische’ Veronicagevoel?

Evert Bronkhorst is strategy director dentsu

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie