Trending deze week: Zeg hi of bye tegen 'My AI'

Snapchat introduceerde deze week zijn nieuwe AI-tool: ‘My AI’. Waarom ging het gelijk fout?

Nu ChatGPT niet meer weg te denken is uit het social media landschap, kon Snapchat natuurlijk niet achterblijven met hun eigen AI tool, gebouwd met de nieuwste ChatGPT: 'My AI'. De tool werd eind februari al geïntroduceerd voor Snapchat+ gebruikers, maar is sinds deze week ook beschikbaar voor alle andere gebruikers en dat ging niet zonder slag of stoot. 

 

Flirterig gedrag

Al op de eerste dag van de introductie van de chatbot vlogen de klachten Snapchat om de oren. De meeste Snapchat gebruikers willen er niets van weten: de eerste hit op Google is dan ook “Snapchat My AI verwijderen”. En bij de mensen die wel gebruikmaken van de nieuwe tool gaat het ook niet altijd even goed. De chatbot deed net alsof hij een ‘echt’ persoon was en stelde zelfs voor om met kinderen af te spreken. Deskundigen en ouders stonden gelijk met de handen in het haar en na forse kritiek heeft Snapchat dan ook ingegrepen. De bot gedraagt zich nu niet meer als een echt persoon, maar nog niet alle fouten lijken eruit te zijn gehaald.’ My AI’ vertoont bijvoorbeeld wel nog altijd flirterig gedrag.

 

Machine learning

Hoe kan het zo fout gaan met zo’n bot? De chatbot is gemaakt met behulp van machine learning, dat wil zeggen dat hij jou als gebruiker beter leert begrijpen naarmate je meer informatie geeft. Op basis van deze informatie ‘leert’ de chatbot aan de hand van code wat het beste antwoord op jouw vragen en berichten is. Hoe meer informatie, hoe meer het op een gesprek met een echt mens lijkt, waardoor het dus zo uit de hand kan lopen. Daarnaast is er ook nog het dilemma over de schending van privacy. Snapchat kan met alles meelezen wat gebruikers, dus onder andere kinderen en jongvolwassenen, delen met de app. Dit soort technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat er nog geen adequate wet- en regelgeving is. Zolang deze er nog niet is, blijven wij het wel wat tricky vinden. Zeggen we voor nu ‘bye’ tegen ‘My AI’?

Creative Social Agency Dorst & Lesser spot wekelijks de laatste trends op social, zodat je weet wat er speelt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie