Kornuit haalt bakzeil, Lidl mag pilsmerk Kordaat blijven voeren

Volgens de voorzieningenrechter is er geen sprake van gevaar voor verwarring.

Kordaat
Lidl

Supermarktketen Lidl mag zijn vorig jaar november gelanceerde pilsmerk Kordaat blijven voeren. Dat besliste de voorzieningenrechter in Rotterdam donderdag. De vorderingen tegen Lidl van bierfabrikant Grolsch, houder van pilsmerk Kornuit, werden afgewezen.

Grolsch eiste 14 februari in een Kort Geding bij de voorzieningenrechter in Rotterdam dat Lidl het pilsmerk Kordaat uit de schappen moet halen. Zowel naam als verpakking lijkt volgens de Enschedese brouwer teveel op Kornuit, een spin-off van Grolsch dat – merktechnisch – inmiddels op eigen benen staat.

Merkrechtdeskundigen Bas Kist en Frans Blanchard keken voor Adformatie naar de zaak en oordeelden verschillend.

Vergissen

De vraag die de voorzieningenrechter moest beantwoorden is of er sprake is van verwarringsgevaar, meldt de website Rechtspraak.nl. ‘Daar is sprake van wanneer het publiek producten of merken met elkaar kan verwarren en wanneer het publiek zich kan vergissen in de herkomst van de betrokken waren of diensten.’

De voorzieningenrechter zag de overeenkomsten wel, maar ook duidelijke verschillen. Ondanks het feit dat beide biernamen in auditieve zin enigszins op elkaar lijken, (kor…t), is door het verschil in letters waarop de klemtoon ligt te weinig overeenstemming om voor een gevaar van verwarring te zorgen.

Geen inbreuk

Rechtspraak.nl: ‘Daarnaast zijn er niet voldoende visuele overeenkomsten in de beeldmerken van Kornuit en Kordaat die een gevaar voor verwarring met zich meebrengen.’

De voorzieningenrechter is dan ook van oordeel dat geen sprake is van een inbreuk. De vorderingen tot het treffen van voorlopige voorzieningen zijn daarom afgewezen.

Definitief is het oordeel overigens niet. Grolsch overweegt hoger beroep aan te tekenen of wellicht een bodemprocedure te starten, maar de eerste slag is door Lidl gewonnen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie