Premium

The Body Shop ging in hoger beroep na merkzaak Rituals en is nu dubbel de klos

Opnieuw krijgt Rituals gelijk dat zijn merkrecht werd geschonden, bovendien kan het nu alsnog schadevergoeding eisen bij The Body Shop.

Producten uit een van de 4 Ritual-categorieen van The Body Shop

The Body Shop mag het woord ritual niet meer gebruiken voor haar Spa of the World-productlijnen. Dat heeft het Gerechsthof Den Haag besloten in een hoger-beroepzaak. Rituals stelt terecht The Body Shop inbreuk heeft gemaakt op zijn merkrecht. 

De zaak handelde om de huidverzorgingslijn Spa of the World, die de Body Shop in 2015 introduceerde. De producten verschenen in vier categorieën, Relaxing Ritual, Revitalising Ritual, Blissful Ritual en Firming Ritual.

Rituals maakte bezwaar tegen het gebruik van het woord 'ritual' omdat dit verwarring zou oproepen en een inbreuk zou zijn op zijn merk. The Body Shop bestreed dit omdat het woord 'ritual' hier zuiver het product zou beschrijven.

Geen schadevergoeding

De zaak werd door Rituals aan de rechter voorgelegd, die het cosmeticamerk in 2022 in het gelijk stelde. The Body Shop mocht het woord Ritual niet meer gebruiken voor zijn productlijnen.

Een schadevergoeding kende de rechtbank echter niet toe, omdat Rituals niet duidelijk had gemaakt welke schade The Body Shop concreet had toegebracht aan de reputatie van Rituals en de exclusiviteit van de Rituals- merken.

Tweede kans

Rituals krijg nu de kans alsnog schade te eisen. The Body Shop besloot namelijk in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, begin deze maand deed het Gerechtshof Den Haag daarin uitspraak. Opnieuw was het oordeel die dat The Body Shop het woord 'ritual' niet mag gebruiken omdat het daarmee inbreuk doet op het merkrecht van Rituals.

The Body Shop is bovendien dubbel de klos, want het Gerechtshof oordeelde ook dat Rituals nu wel een vergoeding van alle schade die het heeft geleden kan eisen. Rituals kan die in een afzonderlijke procedure vorderen bij The Body Shop.

Of het zover komt is overigens nog maar de vraag. Het gaat namelijk niet goed met The Body Shop. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft het bedrijf al faillissement aangevraagd. Ook in Nederland dreigt het kopje onder te gaan.

Lees hier de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie