En plots staat de Twitter-overname door Elon Musk op losse schroeven

De miljardair pauzeert zijn overnameplan omdat hij meer duidelijkheid wil over spambots op Twitter. Het aandeel van Twitter keldert direct.

Tesla-topman Elon Musk heeft de overname van Twitter tijdelijk gepauzeerd, maar wil het socialemediabedrijf nog wel steeds kopen. Dat zegt hij in een reeks tweets. Musk verwees naar een bericht over het aantal spamaccounts bij de dienst. Hij wil daar meer duidelijkheid over.

Advertentie
advertisement

Twitter-aandeel keldert

In de voorbeurshandel op Wall Street daalde het aandeel Twitter tot wel 21 procent nadat Musk de tijdelijke pauze aankondigde. Toen hij daarna stelde nog vast van plan te zijn de overname door te zetten trok de koers wat bij, maar was er nog altijd een min van meer dan 10 procent.

Spambots drukken winstgevendheid

Musk zette in zijn tweet een link naar een bericht van begin deze maand over een officieel document waarin Twitter aangeeft dat minder dan 5 procent van de dagelijkse gebruikers uit spamaccounts bestaat. De rijkste mens ter wereld wil nu weten hoe Twitter tot dat oordeel is gekomen. Het aantal actieve gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties.

Lees ook: de invloed van Elon Musk zijn tweets uitgelegd in 8 tweets

Overname verloopt stroef

Musk wil Twitter overnemen voor 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar de hele overname verloopt vrij moeizaam. Musk nam in eerste instantie een belang van ruim 9 procent en zei toen een passieve rol aan te willen nemen, maar accepteerde kort daarna een rol in het bestuur. Daar kwam hij een dag later weer op terug en toen lanceerde hij zijn overnamebod. Twitter leek daar eerst op tegen te zijn, maar accepteerde dat bod vervolgens alsnog.

Desondanks is er nog altijd weerstand. De Amerikaanse beurswaakhond SEC vindt dat Musk het verwerven van zijn eerste belang te laat meldde, waardoor hij mogelijk geprofiteerd heeft van lagere beurskoersen. Een pensioenfonds uit Florida vindt dat Musk door eerst een belang te nemen pas in 2025 een overnamebod kan doen en stapte naar de rechter.

Lees ook: optimisme en bezorgdheid over Twitter-overname door Elon Musk

Musk wil alle spambots verwijderen

Bij de lancering van zijn overnamebod liet Musk weten dat hij alle geautomatiseerde spamaccounts weg wil hebben van de berichtendienst. Momenteel mogen geautomatiseerde accounts, of bots, op Twitter, maar dan moeten ze wel aangeven dat ze geautomatiseerd zijn. Spambots zijn evenwel nu ook al verboden en Twitter probeert die accounts ook aan te pakken.

(Redactie / ANP)

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie