Premium

De invloed van Elon Musk zijn tweets uitgelegd in 8 tweets

De rijkste persoon op aarde probeert Twitter te kopen. Musks invloed op Twitter is groot, zo blijkt uit 8 tweets van de afgelopen jaren.

Elon Musk, hier bij de SEC omdat hij koersgevoelige informatie op Twitter zette
EPA, Justin Lane

Elon Musk, de rijkste persoon op aarde, is bezig om Twitter te kopen voor omgerekend 41 miljard euro. De overname houdt de gemoederen flink bezig. Twitter-gebruikers maken zich op voor nieuwe functies als een knop om geplaatste tweets te bewerken en sommige adverteerders zijn bezorgd over Musks visie rondom vrijheid van meningsuiting. Ze zijn bang dat het moderatiebeleid losser wordt en de brand safety van het socialmediaplatform achteruitgaat. Adformatie publiceerde vorige week een premium-artikel over het optimisme en de bezorgdheid over de Twitter-overname

Musk was al één van de populairste Twitter-accounts en ziet zijn volgersaantal flink toenemen sinds de aankondiging van de overname. Hij wist in enkele weken miljoenen nieuwe volgers aan zich te binden. Zo neemt de invloed van zijn tweets verder toe. Op moment van publicatie zien meer dan negentig miljoen mensen de tweets van de excentrieke miljardair. Zijn tweets kunnen grote impact hebben, zo blijkt uit onderstaande inventarisatie van deze website. 

Betalen voor Twitter?

4 mei - Musk belooft in een tweet dat Twitter altijd gratis zal blijven voor normale gebruikers, maar dat bedrijven en overheidsorganisaties ‘misschien een beetje’ moeten gaan betalen voor hun gebruik.

Een sneer naar Apple

3 mei – Apple’s commissie op appbetalingen in de App Store is ‘letterlijk tien keer hoger dan die zou moeten zijn’, tweet Musk. Apple rekent een commissie van dertig procent en ligt daarom onder een vergrootglas van Europese mededingingsautoriteiten. Musk heeft zich vaker kritisch uitgelaten over Apple's commissiebeleid. 

Weer cocaïne in Coca-Cola

28 april - Musk tweet om na Twitter ook Coca-Cola te kopen ‘om de cocaïne er weer in te doen’. Dat lijkt een grap, want zelfs voor de rijkste persoon op aarde is Coca-Cola waarschijnlijk te prijzig. De huidige beurswaarde van het frisdrankbedrijf is 284 miljard dollar; tientallen miljarden meer dan het fortuin van Musk. Een groot deel van zijn vermogen zit bovendien in aandelen van onder meer Tesla.

Vechten met Putin

14 maart – ‘Hierbij daag ik Vladimir Putin uit voor een een-tegen-een-gevecht. De inzet is Oekraïne’, tweet Musk als de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de derde week in gaat. Putin antwoordt niet, het hoofd van Ruslands ruimtevaartautoriteiten wel. Hij noemt Musk een ‘jonge, zwakke duivel.’ Waarop de vicepremier van Oekraïne een meme deelt waarin Putin in een ruimteschip naar Jupiter zit.  

Een oproep aan McDonald's

25 januari – Musk belooft op televisie een Happy Meal te eten als McDonald’s Dogecoin accepteert. Dogecoin is een cryptovaluta zonder duidelijk doel en is vooral bekend vanwege grappen door onder meer Musk.

Meedoen met de hype

26 januari 2021 – ‘Gamestonk!!’ tweet Musk, aangevuld met een link naar een Reddit-pagina over investeren in GameStop. Amateurinvesteerders creëren hype rondom de bijna failliete winkelketen GameStop en drijven de aandelenprijs met tientallen procenten per dag op tot 148 dollar. Na het sluiten van de beursdag is de tweet van Musk genoeg om de koers naar boven de 200 dollar te laten stijgen.

Een opsteker voor Etsy

26 januari 2021 – Als Musk tweet dat hij ‘best wel van Etsy houdt’, stijgt de aandelenkoers van de webwinkel met handgemaakte producten op één dag met tien procent. Verder gebeurt er niets die dag rondom Etsy, waardoor kenners het erover eens zijn dat enkel Musks tweet de beurskoers zo heeft beïnvloed.

Zinloze cryptomunt door het dak

21 december 2020 – Musk tweet ‘Een woord: Doge’, verwijzend naar de cryptovaluta Dogecoin. De waarde van de cryptomunt stijgt met bijna twintig procent en belandt in de lijst met trending topics op Twitter. De miljardair tweette al vaker positief over Dogecoin. 

Te hoge Tesla-koers stijgt verder

1 mei 2020 – Tesla-eigenaar Musk tweet dat hij de koers van het Tesla-aandeel te hoog vindt. Wie denkt dat die tweet de koers laat instorten heeft het mis. In de dagen na de tweet stijgt het Tesla-aandeel zeven procent in waarde.

Tesla privatiseren loopt uit op fiasco

7 augustus 2018 – De meest beruchte tweet van Musk is misschien wel die waarin hij schrijft ‘erover na te denken om Tesla te privatiseren als het aandeel 420 dollar aantikt. Financiering verzekerd.’ De koers sloeg na die tweet op hol en de Amerikaanse financieel toezichthouder SEC startte een onderzoek naar koersmanipulatie. Het leverde Musk een schikking en strafmaatregelen op, want volgens de SEC had de Tesla-eigenaar helemaal geen financiering rond. In een toespraak later noemde Musk de SEC-medewerkers ‘klootzakken’ omdat ze hem gedwongen zouden hebben een schikking te treffen.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie