Premium

Gedeelde merkwaarden Van Gogh Museum en ASML: ‘Een onderzoekende en verkennende houding’

Het Van Gogh ontwikkelt samen met ASML nieuw lesmateriaal over kunst en techniek.

Een onderzoekende houding

Het Van Gogh Museum en hightechbedrijf ASML (partners sinds 2019), hebben onder de noemer ‘Masterminds & Masterpieces’ interactieve lessen ontwikkeld. Leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs leren hoe museumrestauratoren infrarood- en röntgenstraling gebruiken bij het onderzoeken van de schilderijen van Van Gogh. De lessen waarin kunst en techniek samenkomen, worden gratis aangeboden op Van Gogh op school, het onderwijsplatform van het Van Gogh Museum.

Van Gogh onder infrarood en röntgen

In de lessen ‘Van Gogh onder infrarood’ en ‘Van Gogh onder röntgen’ ontdekken leerlingen volgens het museum hoe een restaurator infrarood en röntgenstraling inzet bij onderzoek naar schilderijen van Vincent van Gogh. ‘De vakoverstijgende lessen die voor basisschoolleerlingen in groep 7 en 8 en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn ontwikkeld, kunnen op een digiboard worden gegeven maar zijn ook geschikt voor online (thuis)onderwijs. Tijdens de lessen worden leerlingen uitgedaagd om te experimenteren, uit te proberen, te kijken en te vergelijken door bijvoorbeeld met een afstandsbediening te testen welke materialen infrarood licht doorlaten of reflecteren.’

Via techniek

Het museum kiest er dus voor om kinderen, jongeren, met Van Gogh in aanraking te brengen via techniek. Waarom is dat een goed idee? Het doel van de samenwerking tussen ASML en het Van Gogh Museum is volgens een woordvoerder van het museum het behouden van de collectie voor toekomstige generaties. ‘ASML draagt hieraan bij met state-of the art technologie om de wereldberoemde werken uit de collectie van het Van Gogh Museum te onderzoeken op bijvoorbeeld de invloed van licht op de verf die Van Gogh gebruikte en hoe het museum de tentoonstellingsomstandigheden kan optimaliseren.’ Door lesmateriaal te ontwikkelen op het snijvlak van kunst en techniek, zeggen ASML en Van Gogh Museum te hopen kinderen al op jonge leeftijd op een leuke, onderzoekende manier kennis te laten maken met deze onderwerpen.

Innovatief

In een sponsorsamenwerking zoals die tussen Van Gogh Museum en ASML, profiteren beide partijen in een ideale situatie van elkaars kracht. Welk effect heeft déze samenwerking in het gunstigste geval op de brand identity van het Van Gogh Museum? Woordvoerder: ‘ASML en het Van Gogh Museum werken sinds 2019 als Partner in Science samen. Van Gogh was een innovatieve schilder, zijn onderzoekende en verkennende houding was de sleutel tot zijn vakmanschap. ASML draagt als hoofdpartner bij aan onderzoek om de unieke collectie van het Van Gogh Museum voor de toekomst te behouden. We hopen met het onderzoek en de educatieve activiteiten die we samen ontwikkelen kinderen en jongeren te inspireren en nieuwsgierig te maken naar enerzijds de kunst en het levensverhaal van Van Gogh en anderzijds de techniek die ervoor zorgt dat jong en oud van dit unieke culturele erfgoed kan blijven genieten.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie