Nokia versus Aikon; merken husselen, mag dat?

Waar moet je op letten als je aan de slag wil gaan met een 'gehusseld merk'?

Nokia wordt Aikon
123rf

Aikon, als nieuw merk voor mobiele telefoons. Does that ring a bell? Bij mij deed het dat niet, maar bij het Finse Nokia wel. Volgens de Finnen is Aikon gewoon gepikt: het is niets anders dan Nokia maar dan andersom.

Nokia versus Aikon

Voor het merk Aikon werd onlangs in Europa een merkregistratie aangevraagd door een Zwitsers bedrijf. Voor Nokia genoeg redenen om bezwaar aan te tekenen. Op 20 december deed de oppositie afdeling van het Europese merkenbureau uitspraak.

Dat werd een flinke teleurstelling voor de Finnen. Volgens het merkenbureau is er gewoon geen overeenstemming tussen Nokia en Aikon. In visueel opzicht verschillen de merken sterk, en in klank en betekenis lijken ze ook voor geen meter. De consument zal dan ook niet in verwarring raken.

Nivea versus Vinea

Maar, zo probeerde de Nokia nog, kijk dan eens naar wat jullie in eerdere zaken hebben beslist: jullie vonden dat Vinea teveel op Nivea lijkt, dat er gevaar voor verwarring is tussen Airline en Railine en dat Atlan en Talan te dicht bij elkaar zitten. Dan maakt Aikon toch ook inbreuk op Nokia, zo voerden de Finnen aan.

Nee hoor, dat zijn onvergelijkbare zaken, zo laat het merkenbureau weten. Bij die voorbeelden is telkens het slot van de merken hetzelfde en dat is bij Aikon niet het geval. Dat maakt echt het verschil. Kortom geen inbreuk en daar verandert ook het feit dat het Nokia-merk wereldbekend is niets aan.

Leapp versus Apple

De zaak doet denken aan de gelijkenis tussen Apple en het (inmiddels omgevallen en herrezen) Leapp. Ook de oprichters van Leapp hebben gewoon de Apple-letters door elkaar gehusseld en zijn nota bene tweedehands Apple-producten gaan leveren. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Apple actie heeft overwogen, maar het toch niet aandurfde. In het licht van de Nokia-uitspraak vermoedelijk een verstandig besluit.

Amup, Knie en Mot-Mot

Mocht je dus om een of andere reden aan de slag willen met een gehusseld, bekend merk, hussel dan ook echt goed. Mogelijk kom je er nog mee weg als je voor je nieuwe sportschoenen de naam Knie of Amup kiest. Maar een navigatiesysteem Mot-Mot noemen of een supermarkt HA, dat levert zonder twijfel problemen op.

 

Bas Kist, Merkenbureau Chiever

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Johan Vermeer
Het is natuurlijk een serieus onderwerp, maar ik ben de dag met een schaterlach begonnen. Het vertrouwen van grote partijen op hun eigen kracht is soms ver te zoeken.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie