Politieke kleur herkenbaar in krant

Traditiegetrouw heeft de Volkskrant meer lezers die op de PvdA stemmen dan op het CDA en andersom geldt dat voor Trouw.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het ANP en de NOS blijkt dat dit ook het geval is bij de Tweede Kamerverkiezingen van vandaag. Net zoals een grote meerderheid van de NCRV-leden op het CDA stemt en bijna de helft van de leden van de Vara kiest voor de PvdA.

Aan 10.000 kiezers is maandag en dinsdagmorgen ook gevraagd welke tijdschriften zij lezen, van welke omroep zij lid zijn, welke programma's zij bekijken en welke internetsites zij meestal bezoeken. Ruim een derde van De Telegraaf-lezers stemt op het CDA, gevolgd door 20 procent van De Telegraaf-lezers die een voorkeur heeft voor de VVD.
Ruim een kwart van de lezers van NRC Handelsblad, maar ook van NRC.next kiest voor het CDA, gevolgd door respectievelijk PvdA en VVD. de Volkskrant en het Parool hebben vooral lezers die op de PvdA stemmen. Personen die geen krant lezen stemmen voornamelijk op de PvdA en GroenLinks-kiezers lezen het meest de krant.

Andere printbladen die populair zijn onder CDA-stemmers zijn Elsevier, Panaroma en Nieuwe Revu. HP/De Tijd, Vrij Nederland en de Groene Amsterdammer worden vooral gelezen door kiezers met een voorkeur voor de PvdA. De gossipbladen Story, Privé en Weekend hebben veel CDA-stemmers.

Ook aan het lidmaatschap van een publieke omroep is de politieke voorkeur van de leden te herleiden. Bijna de helft van de VARA-leden stemt op de PvdA en de NCRV, EO en KRO hebben veel leden die stemmen op het CDA. De VPRO is populair onder de PvdA en GroenLinks-kiezers (ANP).

Advertentie
advertisement

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie