S4 Capital boekte in 2021 een fors hogere omzet, vooral dankzij content

Het vroegere Media.Monks presenteert sterke groeicijfers, met name te danken aan de content-activiteiten. De VS is de belangrijkste markt.

Afbeelding: Media.Monks

S4 Capital - het bedrijf achter Media.Monks - boekte in 2021 een omzet van omgerekend 827 miljoen euro; bijna een verdubbeling ten opzichte van begin 2021. De winst voor bijzondere lasten (het ebitda) is met 62 procent toegenomen tot omgerekend 118 miljoen euro. Dat meldt het bedrijf in zijn voorlopige jaarverslag. Dat het bedrijfsresultaat in de min uitpakt (-67 miljoen euro) komt met name omdat S4 Capital in het afgelopen jaar diverse overnames gedaan heeft. 

Mede door de overnames zag S4 Capital zijn medewerkersbestand groeien naar 8400 mensen, werkzaam in 33 landen. Toen S4 Capital in augustus bekendmaakte dat het alle labels onder de merknaam Media.Monks schaarde, telde Media.Monks bijna zesduizend medewerkers.

Advertentie
advertisement

Content en VS belangrijkst

Uit de voorlopige jaarcijfers wordt ook duidelijk dat S4 Capital het merendeel van zijn omzet (57 procent) haalt uit de Verenigde Staten. Europa en omliggende regio's dragen met zeventien procent van de omzet minder bij. 

Content is de belangrijkste motor van S4 Capital en ook verantwoordelijk voor de flinke omzetgroei. De contentactiviteiten, vooral het werk van Media.Monks, waren in 2021 goed voor bijna 75 procent van de inkomsten. Data en digitale marketing volgt met bijna 25 procent. De resterende één procent kwam uit de tak Technologie. Een analist van Citi zegt tegen The Guardian dat de financiële cijfers van S4 Capital 'solide maar niet spectaculair' zijn. 

Meer grote klanten binnenhalen

Uit het jaarverslag blijkt ook dat S4 Capital meer grote klanten wil binnenhalen. Het bedrijf heeft nu zes klanten die minimaal twintig miljoen pond op jaarbasis opleveren. Daar moeten er dit jaar vijf bijkomen. Eind 2024 wil S4 Capital twintig van dergelijke klanten bedienen, die dan goed moeten zijn voor minimaal vierhonderd miljoen pond aan omzet.

Jaarverslag van PWC 'onacceptabel' laat

Opmerkelijk is dat S4 Capital zijn jaarverslag nu pas presenteert. Het bedrijf wilde dat twee maanden geleden al doen, maar moest veel langer wachten omdat boekhoudkantoor PwC tot tweemaal extra tijd nodig had. Martin Sorrel, ceo van S4 Capital, heeft geen goed woord over voor de vertraging. Hij belooft maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat het volgende verslag wél op tijd af is. Het jaarverslag zelf opent in de eerste alinea al met de belofte over concrete verbeteringen gezien de 'onacceptabele vertraging' in de publicatie van de cijfers over 2021. 

De vertraging leidde tot onzekerheid onder investeerders. S4 Capital zag recent 810 miljoen pond van zijn beurswaarde in rook opgaan. Na de presentatie van de cijfers steeg het aandeel wel weer met vier procent.

Advertentie