Premium

Streamingplatform Roku opent kantoor in Amsterdam en breidt marketingteam uit

Het Amerikaanse bedrijf kiest Amsterdam als nieuwe hub voor zijn internationale ambities. Het personeelsbestand moet flink groeien.

Roku

Streamingplatform Roku maakt bekend een kantoor in Amsterdam te openen om zijn internationale groeiplannen te ondersteunen. Roku is een Amerikaans bedrijf dat een smart-tv-omgeving aanbiedt via los verkrijgbare mediaspelers en soundbars. Tv-fabrikanten kunnen de Roku-software via een licentie ook standaard op hun televisies installeren. Roku verdient geld aan de productverkoop en licenties en door advertenties in zijn software te tonen. De software bevat apps voor streamingsdiensten voor video en muziek. 

Amsterdam-kantoor opent medio 2022

In een persbericht meldt Roku dat zijn kantoor in Amsterdam ruimte biedt aan maximaal 150 medewerkers. Navraag van Adformatie leert dat het bedrijf een kantoorruimte huurt aan de Weteringschans en het pand eerst gaat verbouwen. Medio 2022 moet het Roku-personeel er zijn intrek nemen. Roku heeft al meer dan twintig werknemers in Nederland, in een ander Amsterdams kantoor. Het nieuwe pand is veel groter en vooral op de groei gekozen. Het streamingbedrijf heeft op dit moment namelijk zestien vacatures openstaan en zegt in de komende jaren te willen groeien naar 150 Nederlandse werknemers. 

Van de huidige open vacatures hebben er vier raakvlakken met marketing. Zo zoekt Roku onder meer een Director International Growth Marketing en een Director International Platform Partnerships. Het bedrijf zegt op termijn zijn marketingteam te willen uitbreiden, net zoals het later meer personeel wil werven op vlakken als finance, legal, sales en business development. 

Roku niet officieel actief in Nederland

Dat Roku Amsterdam kiest als nieuwe Europese hub, komt volgens het bedrijf omdat Amsterdam een diverse 'talent pool' heeft en goed te bereiken is. De locoburgemeester van Amsterdam onderschrijft de uitstekende fysieke en digitale infrastructuur en zegt dat de stad de komst van het techbedrijf verwelkomt. Ook met oog op de werkgelegenheid die Roku belooft. 

Interessant is dat Roku zijn producten en diensten niet officieel in Nederland aanbiedt. De mediaspelers zijn hier enkel via Amazon.nl te koop via import en tv-merken installeren Roku's software niet op tv's die in Nederland verkocht worden. De aanstaande opening van een groter Nederlands kantoor verandert dit niet direct. Roku laat weten dat het op dit moment 'niets heeft aan te kondigen'. 

Wel is duidelijk dat Roku Europa als een belangrijke groeimarkt ziet. Het heeft al langer kantoren in Denemarken en Oekraïne. En in september betrad Roku de Duitse markt als eerste Europese land. De introductie ging gepaard met een grote marketingcampagne, onder andere om bekendheid onder consumenten te generen. Meer klanten aanboren is voor Roku belangrijk omdat het bedrijf geld verdient aan zijn gebruikers. Gemiddeld 40,10 dollar per gebruiker per jaar, zo blijkt uit de meest recente financiële cijfers.

Roku
Roku

Smart-tv is big business

Roku is één van de grote spelers op het gebied van smart-tv. Ook andere techbedrijven als Google en Amazon weten dat er veel geld te verdienen is aan gebruikers van een slimme tv, met name door advertenties te vertonen op het scherm en bij het gebruik van streamingdiensten. Adformatie schreef recent dat Google fors inzet op het distribueren van zijn smart-tv-software, ook in Nederland. En sinds november verkoopt Amazon zijn mediaspelers ook in Nederland. Samsung en LG gebruiken allebei eigen smart-tv-software die ook advertenties toont.

Consumenten klagen regelmatig over reclames in smart-tv-software omdat zij hier bij aanschaf van de tv niet van op de hoogte zijn gebracht door de verkoper. Bovendien is er geen mogelijkheid om de reclames voor een vast bedrag per maand of jaar af te kopen.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie