Whiteboarding en flipovering: een must voor impact

Zelf schrijven is attractief, authentiek en overtuigend. Kijk maar naar Simon Sinek.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Je kent het wel. Sildes die je om de oren vliegen in een keynote of powerpoint. De presentator die heel handig is met de clicker. Prezi’s die je geest op de proef stellen doordat ze het publiek laten ruimtereizen op een canvas. Je moet verdomd handig zijn om het op de juiste wijze te gebruiken zonder je publiek te irriteren. Zelf heb ik gênante ervaringen achter de rug waarbij ik een (destijds) moderne tool (Prezi en een clicker) moest en zou uitproberen op een welwillend publiek. Na 15 minuten zag ik al een paar gasten een whatsappje maken of een bericht op Facebook bekijken. 

Intuïtief gebruik ik nu al jaren zowel een digitaal presentatie-middel met alleen afbeeldingen en een whiteboard of flip-over voor de diagrammen en tekst. 

Wat zijn nu de voordelen van het whiteboard en de flip-over?

  • Zelf schrijven is attractiever. Het oog wil ook wat en het lopen naar een flip-over zorgt voor dynamiek;
  • Het lichaam beweegt en daardoor blijken mensen beter en langer te onthouden; 
  • Zelf schrijven is geloofwaardiger en authentieker;
  • Zelf schrijven heeft de grootste overtuigingskracht;
  • Zelf schrijven geeft meer houvast en controle in je presentatie. Je kunt ter plekke bijsturen. Slides zijn statisch en lastig aan te passen ter plekke;
  • Aantekeningen op whiteboard of de muur kun je laten staan tijdens het verdere verloop; een mooi ankerpunt voor de luisteraars. Ze weten na een toiletbezoek precies wat er is behandeld en wat er gaat komen;
  • Een kanttekening: uiteraard blijft het lastig om informatie naderhand te mailen. Met een digitaal hulpmiddel is dat eenvoudiger.

Natuurlijk, ik heb goede voorbeelden gezien van uitgekiende visuals in keynote of powerpoint. Maar dat is een hele kunst en eerder uitzondering dan regel. Kijk eens naar Simon Sinek, de auteur van „Leaders eat last”. Hij gebruikt geen slices, alleen een flip-over. En het werkt als een tierelier. Zie deze video van Simon Sinek: .

Sinek is niet de enige die er zo over denkt. Recente experimenten van Zakary Tormal, professor aan de Stanford University Graduate School of Business, tonen overduidelijk aan dat whiteboarding de absolute winnaar is. Het wint glansrijk van de powerpoint performance, prezi of andere slide-show. 

Dus weg met die clicker!

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie