Marketing Technology

Consument deelt graag persoonlijke informatie, maar verwacht wel betere online winkelervaring

Rob Beemster, redactie | 13 maart 2018, 12:02

Een derde van de online consumenten is teleurgesteld over de kwaliteit van de gepersonaliseerde winkelervaring.

87 procent van de online shoppers heeft geen problemen heeft met het delen van persoonlijke informatie in ruil voor een betere online winkelervaring, Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘Reimaging Commerce’ onderzoek van Episerver dat werd uitgevoerd onder vierduizend consumenten in de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Scandinavië.

Dit hoge percentage staat in schril contrast tot de negatieve gevoelens die minimale of volledig ontbrekende personalisatie oproepen. Een derde van de consumenten voelt zich teleurgesteld, 16% zelfs 'gefrustreerd' en 12% staat wantrouwend tegenover webwinkels die niet genoeg personaliseren. Wel is een kwart bereid om opnieuw voor een merk te kiezen als de webshop informatie alsnog op maat aanbiedt.

Het Episerver rapport meldt verder dat gepersonaliseerde ervaringen bij één op de vijf respondenten meer merkloyaliteit oplevert. 20% van de ondervraagde consumenten zegt dat informatie op maat hen meer vertrouwen geeft in het merk. Dat staat in schril contrast met de negatieve gevoelens die minimale tot volledig ontbrekende personalisatie oproept.

Het onderzoek wijst uit dat 63% van de consumenten tenminste één keer per maand online winkelt. Bijna een kwart (23%) winkelt tenminste één keer per week. Twee derde van de consumenten verwacht dit jaar meer online aankopen te doen dan in 2017. 

Volgens Joey Moore, directeur productmarketing bij Episerver, draait het in de huidige fase van online retail om klantvertrouwen en -loyaliteit. 'Alleen productaanbevelingen toevoegen, is niet genoeg. Op basis van realtime winkelgedrag moet je de klant individueel wegwijs maken door je online shop. Retailers die een persoonlijke digitale klantervaring bieden, zullen slagen in het huidige Amazon-tijdperk.'

 

 

Over de auteur

Reacties op dit artikel (2)

Comment author avatar
Avatar

Pieter Van den Broecke

(15 maart 2018, 12:29)
http://www.manh.com/nl-nl
In Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Manhattan Associates, scoren we beduidend lager. Hier is slechts 11% van de consumenten loyaal aan een retailer wanneer deze een gepersonaliseerde shopervaring biedt.

Nederlanders zijn minder enthousiast over de huidige manier van personaliseren. Dit is opvallend omdat diezelfde groep tijdens het winkelen graag verrast wil worden. 20% van de consumenten geeft aan dat zij verwachten dat retailers hen verrassen door de inzet van technologie. Nederlanders staan dus wel open voor personalisatie, maar de manier waarop retailers hier momenteel invulling aan geven laat nog te wensen over.

Hier ligt dus een uitdaging voor de retailers; weten wat de wensen en interesses van hun klanten zijn, om daarmee customer engagement te verhogen. Door nieuwe technologieën te gebruiken kunnen retailers een strategie ontwikkelen waarbij verschillende soorten data geïntegreerd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het integreren van diverse sociale media.

Avatar

Ad van Loon | Qiy Foundation

(16 maart 2018, 20:02)
Natuurlijk vind je het fijn als een retailer je goed adviseert. En dat is makkelijker als die retailer je kent, omdat je een vaste klant bent. Zo ontstaat er geleidelijk aan een vertrouwensrelatie. Op basis daarvan zul je eerder geneigd zijn de desbetreffende retailer relevante persoonlijke informatie te verstrekken, zodat deze je nog beter leert kennen en je, op basis daarvan, nog beter van dienst kan zijn. In de online wereld gaat ditechter anders: retailers vinden het volstrekt normaal het gedrag van online shoppers in kaart te brengen door hen te bespioneren. Dit zien zij als de ultieme methode de klant te leren kennen. Vaak leidt dit tot onjuiste of onvolledige profielen die ook nog eens stiekem aan derden worden doorverkocht. Dit ondermijnt het vertrouwen. Vraag de online shopper gewoon zichzelf te profileren en laat hem/haar dat profiel zelf aanpassen. Vraag wat je met die gegevens mag doen. Dat kan bijv. met https://dappre.com/nl/, op basis van https://www.qiyfoundation.org.

Meer in channel Marketing Technology

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Adfo Events

Populaire blogs