20 onvergetelijke PR-stunts van eigen bodem

Hoe je met creativiteit en lef scoort - #20COM

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

20 prachtige pr-acties en -stunts van de afgelopen jaren. Made in Holland, we presenteren ze in willekeurige volgorde.

1. Zeeman undercover op de Fashion Week

Textielketen Zeeman ging incognito tijdens de Amsterdam Fashion Week 2011. Het bedrijf schreef zich onder de naam FRANK in voor de modeweek en gaf een indrukwekkende modeshow voor een high end-merk: pas aan het einde bleek dat de kleding eigenlijk van Zeeman is, dat wilde laten zien dat goede kleding en textiel niet duur hoeven te zijn. De naam FRANK was ontleend aan ontwerper Frank Kungl, met wie Zeeman samenwerkte en naar wie het een lijn vernoemde.

 

2. Het Budget-bejaardenhuis van Delta Lloyd

Ondernemer Aad Ouborg lanceerde in 2013 het idee om gevangeniscomplex De Koepel in Breda, dat leeg zou komen te staan, te verbouwen tot een goedkoop bejaardenhuis. Belangstellenden konden zich melden op een speciale website. Veel media berichtten over het opmerkelijke plan van Ouborg, de man die als slogan ‘ondernemen is entertainen’ hanteerde.  Niet alle media moesten lachen om Ouborgs plan toen bleek dat het onderdeel was van een pr-campagne. Van Delta Lloyd; de pensioenverzekeraar wilde Nederlanders wakker schudden om kritisch naar hun pensioen te kijken.

 

3. Glamour Stiletto Run

Later nog vaak in verschillende vormen gekopieerd, maar de Glamour Stiletto Run was de eerste ‘marketing-pr-run’ die de Nederlandse media veroverde. In de chique Amsterdamse P.C. Hooftstraat hield het magazine Glamour op 9 maart 2006  een hardloopwedstrijd over 75 meter op hakken van minimaal 7 centimeter hoogte. 150 bloedfanatieke vrouwen legden het parcours af. De eerste prijs was een shoppingtrip van € 10.000 in de P.C. Hooftstraat. Karin Swerink, destijds hoofdredactrice van het mode- en lifestyletijdschrift, zei dat de race staat voor de twee zaken waar Glamour ook om draait: fashion en fun.

 

4. Journalisten verleiden met een dode vis

Hoe krijg je gamejournalisten naar de presentatie van het nieuwe spel The Godfather II? Electronic Arts vroeg PR-bureau Pride PR een teaser te bedenken voor een persevenement. Indachtig de uitspraak ‘Sleeping with the fishes’ uit The Godfather - maffiajargon voor iemand die is afgeslacht - kwam het bureau met een lumineus idee. Het benaderde de plaatselijk visboer, vroeg hoe je een dode vis het beste kon afleveren op redacties en verstuurde 35 zeebaarzen met kop en staart. ‘Een geweldige pr-stunt’ schreef Volkskrant-journalist Peter van Ammelrooy. Die vroeg zich nog wel af wat de toekomstige presentatie van The Godfather III de recensenten ging opleveren: ‘Een paardenkop aan hun voeteneinde?’

 

5. De Grote Donorshow

Memorabele PR-stunt waar internationale zenders als CNN op afkwamen, tevergeefs. In dit rechtstreeks uitgezonden BNN-televisieprogramma moest de dodelijk zieke 37-jarige Lisa kiezen aan welke van de drie nierpatiënten  - Esther-Claire, Vincent of Charlotte – zij haar gezonde nier wilde afstaan. De 1,2 miljoen kijkers mochten meedoen en via sms hun voorkeur aangeven. Aan het eind bleek doodzieke Lisa een kerngezonde actrice te zijn en de drie kandidaten – wel ziek overigens - zaten ook in het complot. BNN wilde met het programma aandacht vragen voor het tekort aan donororganen, vijf jaar na het overlijden van zijn oprichter Bart de Graaff aan een nierziekte.

 

6. iPhone6: een grotere broekzak nodig

Een upgrade van je iPhone van 5 naar 6? Dan heb je ook een upgrade van je spijkerbroek nodig, anders past die nieuwe - grotere - telefoon niet meer in je zak. N=5 kwam voor KPN dan ook met het idee voor een stunt naar aanleiding van de eerste verkoopdag van de nieuwste iPhone. Wachtende mensen in de rij voor de nieuwe iPhone 6 Plus konden hun broekzak door de mobiele kleermaker van KPN laten vergroten naar Pocket Plus.

 

7. Bavaria Babes

Tijdens de WK-wedstrijd Nederland-Denemarken verkleedden 36 vrouwen zich als Deense fans en gaan het stadion binnen, om na 20 minuten het rood-witte tenue uit te doen. Daaronder bleek een oranje Bavaria-jurkje te zitten. De dames deden een dansje op de tribunes. Hoewel Bavaria aanvankelijk ontkende achter de actie te zitten wisten ze in Zuid-Afrika beter: ‘Dit is egter algemene kennis dat hierdie uitrustings deel is van die Bavaria-handelsmerk.’ De Bavaria-meisjes werden opgepakt en het biermerk kreeg wereldwijde aandacht.

 

8. Foodsy, het restaurant zonder personeel

Niet de minste titels besteedden er aandacht aan, Nu.nl, RTL Z en Misset Horeca. Alle berichtten ze zonder enige argwaan over het nieuwe restaurant Foodsy. Onder die naam opende FNV in Amsterdam een restaurant zonder personeel, waarvoor een echte topkok en horecaondernemer, echte persberichten, echte interviews en een echte site werden ingezet. Het restaurant ging ook echt open en er kwamen echte gasten, waarschijnlijk op het spoor gezet door de vele media die aandacht besteedden aan het personeelloze concept, een. In een persbericht schrijft de vakbond dat met dit restaurantexperiment is aangetoond dat horecapersoneel onmisbaar is.

 

9. KLM en Heineken halen New Yorkers naar Nederland voor bliksembezoek Kingsday

Koningsdag mag in ons land een fenomeen zijn, over de grens zijn slechts weinig mensen met het bestaan van dit feest bekend. KLM en Heineken, bij uitstek twee iconische ‘Dutch brands’, besloten hier dit jaar iets aan te doen. Op een straat in New York stelden ze vragen aan nietsvermoedende voorbijgangers, die – als ze in waren voor avontuur - met een KLM-jet werden overgevlogen voor eenin Amsterdam, compleet met  rondvaart door de grachten en gastoptreden van Armin van Buuren (hoofdrolspeler in Heinekens &;Dance more, drink slow&; campagne).

 

10. Slim Aruba laat 12 andere landen zijn stranden promoten

Het Arubaans Verkeersbureau zette eerder dit jaar een in om de schoonheid van zijn eigen stranden onder de aandacht te brengen. Het bureau stuurde een fotograaf naar Aruba om hun stranden vast te leggen en liet hem de foto&;s vervolgens rechtenvrij op fotowebsites als Getty Images zetten. Na een tijdje gingen ze weer op zoek naar deze foto&;s en vonden deze terug op tal van op websites, posters en sociale media, van andere landen, van de Kaayman Eilanden tot Puerto Rico. Aruba Toerisme maakte een video over de stunt met het commentaar: &;when their beauty is not enough, they use ours&;.

 

11. Het hoax-hondje van de KLM

KLM bracht een filmpje uit over de nieuwe lost & found-service, en presenteerde daarin het nieuwe team dat voorwerpen terugbezorgt bij de eigenaren, met als een van de opmerkelijke leden het hondje Sherlock. Sherlock werd opgepikt door serieuze internationale media: “KLM’s Lost And Found Service Uses An Adorable Dog To Deliver Forgotten Property”, kopte de Huffington Post. “KLM launches world’s cutest lost and found service”, meldde CNN. “Adorable beagle named Sherlock returns lost items to owners at Amsterdam airport”, aldus de New York Daily News.

Het was echter te mooi om waar te zijn, moest CNN later concluderen: , niet echt.

 

12. Sommatiebrieven aan koks: ‘Caesar salad’ is een beschermde naam

In het voorjaar van 2013 werd PR Stunt gevraagd brand awareness te creëren voor Cardini’s Original Caesar Salad Dressing. De opdracht was een uitdaging: een zeer lage naamsbekendheid in Nederland, geen nieuws omtrent merk of product en een klein budget vormden het vertrekpunt. Het bureau bedacht een: restaurants ontvingen een sommatiebrief over het gebruik van de beschermde naam ‘Caesar salad’ op menukaarten. De stunt resulteerde in posts van tientallen bekende chef-koks via sociale media, artikelen in kranten en berichtgeving via televisie en radio. De stunt leverde een European Excellence Award op, een prijs voor de meest exceptionele voorbeelden van geslaagde communicatie in Europa.

 

13. Tilburg krijgt een GayVillage

De gemeente Tilburg kondigde aan dat het in de gemeente een GayVillage zou gaan inrichten. In het noorden van Tilburg op een steenworp afstand van het gezellige, levendige centrum en de Efteling zou het unieke project verrijzen. GayVillage moest eenieder uit de LGBT community (homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders) een verdraagzame omgeving met diverse faciliteiten bieden. Het bleek een pr-stunt van homo-evenement Roze Maandag van de Tilburgse kermis dat een statement wilde maken tegen intolerantie tegenover de homogemeenschap in Nederland.

 

14. Bassie maakt vrouw zwanger

‘De 31-jarige Sandra K. uit Heerhugowaard zegt zwanger te zijn van de inmiddels 73-jarige clown Bassie. Volgens de site ShowbiZnewZ.nl, die de vrouw heeft gesproken, is Sandra ruim acht maanden geleden zwanger geworden van de clown, na een optreden in haar woonplaats.’

Met dit bericht in de Telegraaf op 28 september 2008 kwam een stroom van geruchten op gang over clown Bassie, de tv-wederhelft van Adriaan. Bassie had volwassen kattenkwaad uitgehaald en zou vader worden. Het hele verhaal bleek een reclamestunt voor verzekeraar Ohra. &;Wat een dagen waren dat zeg! Lachuuuuuuu!!!&;, schreef de clown op zijn website. 

 

15. De paus in de daklozenkrant

zat in een brainstorm met de hoofdredacteur Frank Dries van Straatnieuws. De daklozenkrant wilde wat meer aandacht aan religie en zingevingsvraagstukken besteden. Wits kreeg een ingeving en stelde voor de paus voor een interview te vragen. Na klassieke pr- en lobby-arbeid zat Wits samen met onder meer de Straatnieuws-verkoper Marc voor een interview in het hotel waar de paus verblijft. De actie trok enorm veel media-aandacht, Straatnieuws moest worden bijgedrukt en de dakloze verkopers deden fantastische zaken. Wereldwijd, want onderdeel van het plan was een internationale doorplaatsing in 130 kranten over de hele wereld in een totale oplage van 3 miljoen.

 

16. Stomdronken Anouk zingt Birds  

Anouk ging naar het songfestival en werd betrapt toen ze stomdronken het nummer Birds zong voor een paar vrineden. Het groezelige filmpje dat ervan werd gemaakt werd door Arie Boomsma online gezet en in no time door duizenden mensen bekeken. Het bleek in scene gezet, en onderdeel te vormen van een campagne van Centraal Beheer. ‘Een van mijn wensen is altijd geweest om een keer in een filmpje van &;Even Apeldoorn bellen&; te spelen&;, aldus Anouk.

 

17. Hema&;s mannelijke model voor vrouwen-bh

Hoe breng je een bh aan de vrouw? Met een man. Hema scoorde wereldwijd aandacht met zijn opmerkelijke campagne voor de nieuwe push up-bh waarin Andrej Pejic het model was. Een mannelijk model in vrouwenlingerie was de modewereld nieuw, en trok daarom aandacht. Van Canada tot India en van Rusland tot Australië; de &;borsten&; van Andrej zijn nieuws. 

 

18. De Negerzoenen van Buys

Koekfabrikant Van der Breggen in Tilburg, die de negerzoenen van Buys maakt, ging de gevoeligheid van de naam negerzoen onderzoeken, zo maakte het in 2005 bekend. Het onderzoek volgde na een brief van de stichting eer- en herstelbetalingen slachtoffers slavernijverleden Suriname. ‘De commotie rondom de naam wordt steeds groter&;, aldus een woordvoerder van Van der Breggen. Intussen lachten ze zich rot daar bij Buys. NOS Journaal, RTL Nieuws, alle kranten, alle blogs, alle radio&;s gehaald destijds. met een relletje en zogenaamde daadkracht. Het resultaat; de omzet steeg enorm.

 

19. Haarlemmermeer: 30.000 windmolentjes op lantaarnpalen

Het bedrijf GreenLightDisctrict claimde in 2013 dat het 30.000 windmolentjes zou gaan leveren aan Haarlemmermeer. De windmolens zouden  worden geplaatst op de lantaarnpalen in de gemeente. De molens zouden genoeg energie opwekken om de verlichting van stroom te voorzien. Daarnaast zou de extra opgewekte stroom in het elektriciteitsnet worden gepompt. Het bedrijf liet op haar website weten dat ‘momenteel de laatste hand gelegd wordt aan het operationele plan voor er met de uitvoering kan worden begonnen’. Het plan leverde op, maar bleek een publiciteitsstunt en onderdeel van de campagne van het ‘Groenste idee van 2013’. De stunt moest ervoor zorgen dat mensen gaan nadenken over uitvoerbare milieubewuste plannen.

 

20. TNT’s rode knop voor meer actie

De dramazender TNT van Telenet voerde een paar guerilla-acties uit voor zijn lancering. Ergens in een winkelstraat plaatste het een rode knop ‘om meer drama toe te voegen’. Wat volgde is daadwerkelijk spectaculair. Vooral de Belgische variant op het marktplein van Aarschot ging viral. Het filmpje lokte destijds circa 31 miljoen kijkers op YouTube. In een winkelstraat in Nederland werd voor soortgelijke chaos gezorgd.

 

 

Openingsfoto: ANP - Nederstigt, Rick

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie