Brabants Dagblad ergert zich rot aan eisen van Mark Rutte’s ‘PR-machine’

VVD weer boos over column krant; niet de partij maar RVD zou de voorwaarden hebben gesteld. Dat wordt een Twitterfittie.

Mark Rutte in zorghotel Udens Duyn in gesprek met patienten. Journalisten mochten volgens Joris Roes niet meeluisteren tijdens dit soort gesprekken
ANP, Robin van Lonkhuijsen

Er mag geen fotograaf mee, cameramensen evenmin. Het tijdstip van publiceren wordt voorgeschreven. En als de minister-president met mensen praat, dan is het de journalist niet toegestaan mee te luisteren.

De lol was er snel vanaf voor het Brabants Dagblad toen het vorige week een uitnodiging kreeg voor een bezoek van Mark Rutte aan twee Brabantse zorginstellingen. In een column schrijft adjunct-hoofdredacteur Joris Roes zijn frustraties van zich af.

Voor je houden

Dinsdagmiddag werd hij gebeld door Brabant Zorg, of het dagblad naar het bezoek wil dat Mark Rutte een dag later brengt aan zorghotel Udens Duyn. ‘Áls ik het tenminste voor me kan houden, ze willen er niet veel ruchtbaarheid aan geven.

Ongeveer tegelijkertijd kreeg de krant hetzelfde verzoek van Ziekenhuis Bernhoven, ook met de restrictie het voor zich te houden.

'Natuurlijk zijn we geïnteresseerd', schrijft Roes. 'Dus belt een derde woordvoerster, die van de VVD. Om afspraken te maken. Ik ben meteen op mijn hoede. Want die afspraken zijn er meestal niet voor bedoeld om te zorgen dat wij ons werk goed kunnen doen.'

Weer iets later, zo schrijft Roes, volgt een telefoontje van een VVD-woordvoerster,  hoewel het nog maar de vraag is of ze van de politieke partij is. Ze wil dat het Brabants Dagblad pas ruchtbaarheid aan het bezoek van de premier geeft als hij weer weg is.

Roes: ‘Op de redactie zeggen we meteen: in een tijd van social media stil willen houden dat de minister-president door Uden loopt? Onmogelijk.’

Er zijn nog meer voorwaarden. Roes: ‘We mogen niet luisteren als Mark Rutte praat met mensen in Bernhoven en Udens Duyn. En tijdens de mini-persconferentie mogen we 'twee of drie' vragen stellen.

Streng begeleid

Toch gaat de krant akkoord met de afspraken, tijdens het bezoek zelf worden de journalisten volgens Roes worden door een batterijtje voorlichters streng begeleid.

‘Maar ongeveer als de premier zijn handen bij de ingang desinfecteert, staat zijn bezoek -met foto's - al uitgebreid op allerlei social media, zélfs op het Twitteraccount van Ziekenhuis Bernhoven. Hét teken voor ons om ook te publiceren. En nog maar een keer te zuchten.’

Op Twitter duurt het  niet lang nadat Roes zijn column heeft geplaatst dat de VVD-woordvoering in actie komt. Kees Berghuis, hoofd voorlichting van de Tweede Kamerfractie  van de regeringspartij ontkent.

Het lijkt waarschijnlijk dat Berghuis hier gelijk in heeft, het zou tenminste bijzonder vreemd zijn als VVD-voorlichters de communicatie doen van een bezoek van de minister-president

Tegen Adformatie laat Roes weten dat voor hem vooral de vraag van belang is dat er maar liefst vier partijen het Brabants Dagblad restricties opleggen. ‘Zo is het volgens onze verslaggeefster gegaan, en ook de woordvoerster van Brabant Zorg die ik sprak zei dat alles via de VVD liep. Of zij zich vergist heeft, dat kan ik niet zeggen.’

Roes en Berghuis kibbelden er nog even fijn over verder.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie