Premium

Communicatiekorps Rijk steeg afgelopen jaar opnieuw fors, met 10 procent

Op dit moment werken er 936,5 voltijdsmedewerkers bij directies Communicatie. Laatste acht jaar een stijging van 45 procent.

Minister Dennis Wiersma met achter zich zijn woordvoerder Lilian Jansen
ANP-Hollandse Hoogte, Robin Utrecht

Het aantal communicatie-medewerkers bij de ministeries is het afgelopen jaar fors gegroeid. Er werkten 84,7 fte meer bij de rijksoverheid dan in 2021. Op dit moment werken er 936,5 voltijdsmedewerkers bij directies Communicatie.

De groei was er vooral te zien bij publieksvoorlichting dat groeide met in totaal 25,6 medewerkers tot 150,3. Ook het aantal persvoorlichters en woordvoerders nam flink toe met 19,8 fte tot een totaal van 134,5 voltijders.

De meeste communicatieprofessionals houden zich nog altijd bezig met advies, hoewel dit relatief is afgenomen (20,4 procent afgelopen jaar versus 22,5 in 2021) daarna volgt publieksinformatie (17,9 procent versus 16,3 in 2021). Op een derde plek komen de woordvoerders en persvoorlichters (16,0 procent, was 15,0 procent).

Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht van communicatiemedewerkers van het Rijk.

aantal commprofs rijksoverheid
Onderverdeling communicatie ministeries

De 19 van Wiersma

Het aantal fte dat zich bezighoudt met communicatie neemt al jaren toe. In de laatste 8 jaar is het communicatiekorps toegenomen van ruim 639 fte in 2015 tot 936,5 nu. Dat is een stijging van 45 procent.

De groei leidt inmiddels tot een bijna jaarlijks terugkerend debat over de functie van communicatie bij het Rijk. Dit laaide vorige week weer op na een vernietigend portret in NRC over het gedrag van minister van onderwijs Dennis Wiersma. Er zijn sinds zijn komst 8 communicatiemedewerkers komst vertrokken, op een team van 19. Dat laatste aantal werd flink bediscussieerd op sociale media.

Lees ook: Vernietigend NRC-portret over Dennis Wiersma leidt tot de verkeerde discussie
 

De SP pleit al langere tijd voor een terugdringing van het aantal communicatieprofessionals bij de overheid, eind 202 sloot Kamerlid Pieter Omtzigt daarbij aan.

Hij pleitte er bij de algemene beschouwingen voor om terug te gaan naar de omvang van voor het kabinet-Rutte III, wat neerkomt op zo’n 600 communicatieprofessionals.

Het tegendeel gebeurt, zo blijkt uit de cijfers over 2022.

Redenen groei volgens Rijk

De toename van het aantal fte ten opzichte van 2022 valt volgens het Rijk onder andere te verklaren door de toename van het aantal bewindslieden; 29 in Rutte-IV ten opzichte van 24 in Rutte III.

Ook stelt de samenleving hogere eisen aan communicatie. Het vak is meer gericht op ‘het verbinden van de departementen met de samenleving door netwerkcommunicatie, dialoog, stakeholderengagement en crisiscommunicatie’.

Het Rijk heeft een overzicht opgesteld waarin het toelicht wat er aan communicatie wordt gedaan bij de ministeries.  

.
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie