Gewone burger die in NOS Journaal van gas af wil, blijkt bij Alliander te werken

Het was het woord ‘transitie’ waar Volkskrant-journalist Maarten Keulemans op aansloeg.

Hij keek naar het NOS Journaal en zag een interview met twee ‘gewone burgers’ die van het gas af willen en daar een vlog over bijhouden. Bewoonster Ingrid liet de NOS weten het belangrijk te vinden ‘woningeigenaren te informeren: deze transitie zit eraan te komen’.

Dat klonk Keulemans niet als de taal van een gewone burger in de oren. Hij besloot te googelen wie deze Ingrid van Prooijen was, en zag dat ze minder doorsnee is dan je mag verwachten, schrijft hij op zijn blog.

Van Prooijen blijkt ‘businessontwikkelaar’ bij Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling, de poot van energiebedrijf Alliander die als doel heeft de huizen van het gas af te krijgen.

NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs liet Keulemans via Twitter weten dat hij hier niet op de hoogte van was. Hij heeft haar functie inmiddels op de NOS-site toegevoegd.

Volgens Alliander-woordvoerder Karen Nitschke is Van Prooijen niet bewust naar voren geschoven door Alliander. ‘Ze was op een bijeenkomst en heeft daar de journalist van de NOS ontmoet. Die vond haar verhaal blijkbaar zo interessant, dat hij haar voor het item heeft gevraagd.’

(Tekst loopt door onder video)

Ook het idee voor de vlog van Henk & Ingrid (zo heten ze echt) is van Van Prooijen zelf afkomstig, aldus Nitschke. Ze benaderde haar werkgever ermee.

Nitschke: ‘We dachten: dat zou een mooie manier zijn om zo’n proces in beeld te brengen. Maar het is haar vlog, inhoudelijk hebben we er geen enkele invloed op.’ Alliander DGO helpt haar wel met de montage en de mensen die ze in de Vlog bezoekt zijn aangereikt door het programmabureau.

Volgens Keulemans gaat het evengoed om pure PR: ‘We worden hier, kortom, gevirald waar we bij staan. Subtiel gehersenspoeld, rijp gemaakt om ook ‘de energietransitie’ te maken: wég met dat vermaledijde gas, die leuke en vooral heel gewone Henk en Ingrid doen het ook!’

Keulemans vraag zich af of Alliander niet duidelijk als betrokken partij bij de vlogs vermeld moet staan, maar dat is volgens Nitschke niet nodig: ‘Ingrid zelf is de afzender, dus het is volledig aan haar om onze betrokkenheid te melden. Ze is daarin echt onafhankelijk, zij bepaalt de invulling.’

Van Prooijen zelf baalt van de affaire en wil ook helemaal niet mistig doen over haar werkgever. In een artikel in het AD waarin ze ook wordt opgevoerd, wordt die ook gewoon vermeld. Ze gaat haar pagina’s aanpassen. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie