GTA-uitgever onder vuur nu langverwachte games flink tegenvallen

De uitgevers van de langverwachte GTA-trilogie beloofden fantastische games, maar fans klagen nu massaal over de kwaliteit.

Rockstar Games

GTA (Grand Theft Auto) behoort tot de lucratiefste gameseries ooit en heeft wereldwijd tientallen miljoenen fans. Dus toen uitgevers Rockstar Games en Take-Two bekendmaakten drie oude games opnieuw en gebundeld uit te brengen met verbeterde prestaties, waren de verwachtingen hooggespannen. Maar nu de trilogie een week verkrijgbaar is, blijken de game-uitgevers de verwachtingen niet waar te kunnen maken. 

Rockstar Games en Take-Two moesten de pc-versie al snel terughalen omdat die überhaupt niet werkte. Klanten vragen via sociale media massaal hun geld terug, ook nadat de uitgevers een update hebben uitgebracht die de trilogie wél speelbaar maakt op de computer. Op sociale media als Twitter en TikTok delen gamers hun - veelal negatieve - ervaringen met het spel, dat ook beschikbaar is voor gameconsoles. 

0.5 van de 5 sterren

Wat opvalt is dat zowel experts als gamers bijzonder negatief zijn over het spel. Gerenommeerde gamewebsites raden het zestig euro kostende spel af en delen veelal scores als twee van de vijf sterren uit. Klanten zijn nog negatiever. Op de bekende beoordelingswebsite Metacritic krijgt de GTA-trilogie een score van een halve ster, op schaal van één tot vijf. Het hoort hiermee tot de slechts beoordeelde games ooit. 

Grafische prestaties maken de verwachtingen niet waar

Eén van de redenen dat spelers en experts zo negatief zijn over de spellen, is de lage kwaliteit van de grafische prestaties. Die bepalen hoe mooi een game eruit ziet. De originele spellen zijn bijna twintig jaar oud en daarom visueel eenvoudig. Rockstar Games en Take-Two beloofden vlak voor de release van de trilogie dat slimme software de spellen grafisch flink verbeterd heeft. Een gelikte marketingvideo toonde allerlei voorbeelden. 

In de praktijk valt de grafische upgrade enorm tegen, zo blijkt uit talloze gedeelde situaties van spelers en experts. Onderstaande tweet toont bijvoorbeeld uitgerekte personages die nog onrealistischer zijn dan uit de originele games. Op YouTube staan vele videocompilaties van de vele bugs (fouten) in het spel. 

Game-uitgevers houden zich stil

Of de game-uitgevers de matige visuele kwaliteit van de games kunnen verbeteren, is de vraag. Op de website melden zij wel dat ze werken aan een update, zonder aan te geven wat die gaat veranderen. Een inhoudelijke reactie op de negatieve ontvangst van de trilogie is (nog) niet gegeven. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie