Premium

Hoofdredacteuren protesteren bij Almere tegen titel ‘hoofdredacteur’ voor Astrid Prummel

Functienaam voor communicatiefunctionaris is verwarrend en ‘brengt journalistiek schade toe’ volgens Genootschap van Hoofdredacteuren.

Marcel Gelauff, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren
- ANP, Evert Elzinga

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren vindt dat de Almere de functietitel ‘hoofdredacteur’ niet meer moet gebruiken. Dat schrijft voorzitter Marcel Gelauff van het genootschap in een brandbrief aan Almere.

De brief komt na de aanstelling van Astrid Prummel als gemeentelijk hoofdredacteur. Zij krijgt de leiding over de eigen redactie- en nieuwteams van de gemeente. Almere wil daarmee nieuwe manieren ontwikkelen om contact te maken met de inwoners van de gemeente.

Ongerust

Het genootschap schrijft met ‘verbazing en ongerustheid’ te hebben kennisgenomen van het gebruik van deze functietitel hoofdredacteur voor een communicatiefunctionaris bij een overheidsorgaan. Die wekt verwarring, vindt het genootschap, en ‘zet de journalistiek verder onder druk’.

Advertentie
advertisement

Journalisten hebben volgens Gelauff al dagelijks te maken met ‘beschuldigingen zonder enige grondslag, infame verdachtmakingen, kwetsende frames en niet aflatende pogingen de journalistiek in een kwaad daglicht te stellen. Ook krijgen ze geregeld het verwijt een verlengstuk van de overheid te zijn.

Gelauff: ‘Wij zien dat terug op sociale media en in reacties die we als redacties op onze publicaties krijgen. Als de overheid dan zelf terminologie gaat gebruiken die in onze samenleving staat voor kernwaarden van de onafhankelijke journalistiek dan brengt u de journalistiek schade toe.’

Ook naar VNG

Gelauff dringt er namens het Genootschap bij de gemeente op aan om de term niet langer te gebruiken en kondigt aan zijn zorgen ook met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te delen. Almere is volgens het genootschap niet de enige overheidsorganisatie die de functietitel hoofdredacteur gebruikt.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie