Persconferentie met slecht nieuws krijgt goede kritieken

Heldere boodschap, beeldende taal, prima beeldregie en de Tolk of the town.

Opnieuw was er slecht nieuws in de persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. De strenge maatregelen waar mensen en bedrijven onder zuchten blijven nog vier weken van kracht, in ieder geval tot en met 28 april. 

Mark Rutte kwam deze persconferentie direct ter zake met het slechte bericht, in tegenstelling tot anderhalve week terug. Hij en minister Grapperhaus van Justitie namen toen ruim de tijd om de Nederlanders eerst stevig toe te spreken over de drukbezochte stranden, parken en bossen.

Pas na 8 minuten (van de persco van 14 minuten) kwamen ze er toen aan toe om te vertellen welke concrete maatregelen waren genomen. Dat gebeurde bovendien nog zo verwarrend, met twee data op de horizon - 6 april en 1 juni -, dat er veel onduidelijkheid ontstond. Dat leverde de nodige kritiek op.

Dit keer kreeg Rutte, en met hem De Jonge, betere recensies. Vier punten vielen op:

Heldere uitleg, beeldende taal - Er waren veel complimenten  vanwege de heldere uitleg en  beeldend taalgebruik (De Jonge: 'We houden afstand, minstens anderhalve meter, maar zijn misschien wel dichterbij elkaar dan ooit!')  Bovendien lag de nadruk op het goede gedrag van Nederlanders in plaats van mensen onder uit de zak te geven. Een paar andere keuzes vielen op:

Meer aandacht voor beeldregie - De twee mannen waren niet alleen goed gekleed, een aantal mensen viel het op dat hun haar er opvallend goed gekapt uitzag. Wat serieuzere observaties waren er ook, vooral dat de achtergrond waartegen ze spraken dit keer was voorzien van een slogan in plaats van een naam van een ministerie: 'Alleen samen krijgen we corona onder controle'.

Don't mention de RIVM - Ook wat niet gezegd wordt kan van betekenis zijn. De RIVM bijvoorbeeld werd niet genoemd door Rutte, en dat viel diverse communicatiedeskundigen op. De premier sprak over 'deskundigen' en 'experts', en leek de wetenschappelijke inbedding breder te trekken. Een aantal mensen, onder wie Paul Stamsnijder die regelmatig op Adformatie publiceert, vond dit verstandig, net zoals het feit dat er ook niet over prognoses werd gesproken 

Gebarentolk Irma Sluis, de tolk of the town - Er moest eerst een protestactie voor worden gehouden, maar het gebruik van de gebarentolk is nu standaard tijdens de presentaties van het kabinet. De zichtbare Irma Sluis is een van de meest besproken onderwerpen van de persconferentie, zonder uitzondering positief. Dat gebeurde vooral na het een-tweetje tussen haar en minister Hugo de Jonge, die even achterom keek toen het woord hamsteren moest worden vertaald.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie