Spreekverbod ambassadeurs? Ja en nee

Minister Bot van BuZa wil niet dat sommige ambassadeurs interviews aan de media geven en legde ze een spreekverbod op. Meldt Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, in zijn wekelijkse commentaar. Terecht, zo’n -selectief- verbod?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het heet officieel wel anders, praten met de pers is ‘niet opportuun’. De maatregel trof onder anderen Schelto baron van Heemstra (65), die begin dit jaar afscheid nam als ambassadeur in Spanje. Een uitstekende, effectieve ambas volgens Joustra. Maar een afscheidsinterview met Elsevier, dat mocht niet.

Joustra: “Want volgens Han Peters (49), per 1 juli directeur voorlichting van het departement, is Van Heemstra ‘’niet representatief voor het huidige ministerie’’. Om dezelfde reden mocht ook Monique Frank (61), ambassadeur bij het Vaticaan, niet met Elsevier praten. Alleen ambassadeurs die volgens Peters een ‘’realistisch’’ en ‘’modern beeld’’ naar buiten brengen, mogen door journalisten worden geïnterviewd. Het ‘’type van vroeger’’ heeft afgedaan, aldus Peters namens de minister in een gesprek met dit weekblad.’’

Die CDA-er Ben Bot (68), moet ik zelf even hier kwijt, die is dat allemaal wel en een man van nu, zeker. Wellicht met dank aan zijn veel jongere echtgenote, moet je niet uitsluiten.

Joustra vindt dat Bot het recht heeft om bij gevoelige kwesties zijn ambassadeurs een spreekverbod op te leggen. ‘Maar daartoe kunnen persoonlijke interviews toch moeilijk worden gerekend.’’

Ahum. Is Joustra, sinds kort ook voorzitter van de Vereniging van Hoofdredacteuren, soms heilig? Persoonlijke interviews zonder gevoelige kwesties aan boord zijn doorgaans niet erg leesbaar. En wees eerlijk: een beetje journalist probeert in zo’n interview toch de ambassadeur uit zijn rol te lokken, om politiek onverstandige uitspraken te doen, om knuppels in hoenderhokken te gooien.

De Elsevier-hoofdredacteur vindt dit alles vooral kwetsend voor de betrokken diplomaten. Maar, vergeet hij, voor zijn lezers is het ook sneu natuurlijk. Nogal bot, die maatregel, vind ik. Want ook neigend naar discriminerend. Of is het toevallig dat betrokkenen de 60 gepasseerd zijn.

Tenslotte stelt Joustra, ook relevant voor dit Commlog, dat beeldvorming zich niet vanuit Den Haag laat regisseren. 'Dat heeft de recente rel rond homo-ambassadeur Hans Glaubitz in Estland weer geleerd.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie