Premium

Vrouwen domineren communicatievak op alle niveaus, maar niet in beloning

Dat blijkt uit de European Communication Monitor 2021, die jaarlijks de stand van strategische communicatie in kaart brengt.

Vertrouwen is na ruim een jaar pandemie weer terug in de top van de strategische communicatie-issues in Europa. In Nederland scoort dit onderwerp veruit het hoogste. Vrouwen vormen de meerderheid van het vak, maar worden nog altijd slechter betaald. En stakeholders ‘managen’ per Zoom of Teams lijkt een vaste plek in het vak te hebben veroverd. De afdelingen communicatie moeten wel digitaal wel beter zijn toegerust qua kennis en technologie.

Dat blijkt uit de European Communication Monitor, het grootste onderzoek op het gebied van strategische communicatie, corporate communicatie, communicatiemanagement en pr. n 2.664 respondenten uit 43 landen namen deel.

Vertrouwen, content en social responsability

Vertrouwen bouwen en behouden wordt volgens de meeste Europese communicatieprofessionals een van de belangrijkste strategische onderwerp voor de komende drie jaar. Ruim 38 procent dit als een van de belangrijkste issues de komende jaren. Nederland steekt daar nog ver bovenuit. Bijna de helft (49,1 procent) van de ondervraagden plaatst het in de top-3.

Op een tweede plek wordt de worsteling met content zichtbaar. Ondernemingen zoeken naar nieuwe manieren om goede content te maken en te distribueren, blijkt. Het scoort een tweede plek op de ranglijst van strategische issues, in Nederland noemt 31,3 procent van de respondenten het.

Als derde belangrijkste strategische onderwerp wordt door de Europese respondenten duurzame ontwikkeling en social responsibility genoemd, met 31,3 procent. In Nederland ligt dit aanzienlijk lager:23.2%

Advertentie
advertisement
belangrijkste onderwerpen

Salarissen en lagere lonen vrouwen

Waar kun je het beste als communicatieprofessional in Europa werken als je veel wilt verdienen? Zwitserland is de beste keuze, bijna een op de twee communicatieprofessionals verdienen er meer dan € 150.000 per jaar. Bovendien heeft het land geen respondenten die minder dan € 30.001 verdienen, net zoals - . opvallend - in Nederland. 

Andere landen met een groot aandeel in hoge salarissen zijn het Verenigd Koninkrijk (17,6%), Frankrijk (15,9%) en Duitsland (13,9%).

Salarissen communicatieprofessionals Europa

Vrouwen zijn in de meerderheid in het communicatievak, op alle niveaus. Toch zijn de lonen van vrouwelijke beoefenaars lager in vergelijking dan die van mannelijke communicators, zowel voor topposities als voor andere hiërarchische niveaus. De gender gap is vooral op het hogere niveau zichtbaar. Nog geen één op de tien vrouwelijke hoofden communicatie of ceo's van bureaus verdient meer dan € 150.000, terwijl dat bij mannen 18,4 procent is. 

grafiek loonverschillen mannen en vrouwen

Videovergaderen

Videoconferenties en -vergaderingen hebben duidelijk de overhand gekregen tijdens de pandemie. 89,2% van de communicatieprofessionals in Europa hebben het afgelopen jaar gebruikt voor de communicatie met stakeholders. Het meest voorkomende gebruik is te zien in interne communicatie voor het informeren en betrekken van medewerkers (92,5%). 

Een meerderheid van de respondenten vindt de technologie effectief is van plan (72,8%) om het ook te blijven inzetten voor de communicatie met stakeholders na de pandemie.

grafiek videocenferencing toekomst

CommTech en digitale infrastructuur

Een overgrote meerderheid van beoefenaars in heel Europa benadrukken het belang van het digitaliseren van stakeholderscommunicatie (87,7%) en het bouwen van een digitale infrastructuur (83,9%). Het huidige niveau van digitale volwassenheid is echter vaak onbevredigend: Slechts een minderheid (43,8%) van de communicatieafdelingen en agentschappen wordt als volwassen beschouwd als het gaat om het leveren van digitale tools voor ondersteunende activiteiten die specifiek zijn voor communicatie

De European Communication Monitor is een initiatief van EUPRERA (European Public Relations Education and Research Association), EACD (European Association of Communication Directors). Hij is hier te downloaden.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie